Hlavní obsah

Celníci kvůli zneužití pravomocí na tržnicích skončili v želízkách

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Draženov

Protikorupční policie vyšetřuje případ, který může vážně otřást důvěryhodností celních kontrol na tržnicích v příhraničí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

S pouty na rukou skončilo v minulých dnech několik příslušníků oddělení mobilního dohledu plzeňského celního ředitelství, kteří jsou podezřelí, že stánkaře trestali v rozporu se zákonem. Detektivové je odvedli přímo z jejich pracoviště v Draženově u Domažlic.

Domažlický státní zástupce Josef Vojta Právu v úterý potvrdil, že jsou stíháni tři celníci za zneužití pravomoci úřední osoby ve formě spolupachatelství.

Do podrobností kauzy ale nechtěl žalobce zacházet s ohledem na počáteční stadium vyšetřování. Potvrdil pouze, že celníci byli po sdělení obvinění a výslechu propuštěni ze zadržení. „Trestní řízení bude pokračovat na svobodě,“ dodal Vojta.

Podle informací Práva souvisí obvinění celníků s nestandardními postupy při zjištění prohřešků u stánkových prodejců.

Buď pokuta, nebo protokol

Zdroj z vietnamské komunity Právu popsal praktiky obviněných celníků takto: „Dali nám vybrat, buď jim zaplatíme pokutu, anebo s námi sepíšou protokol a pošlou to do správního řízení, kde by nás čekala mnohem vyšší sankce.“

Vietnamci proto raději celníkům platili, ale žádné potvrzení, jako například pokutové bloky, od nich nedostali.

Mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová na dotaz Práva uvedla, že všichni tři obvinění celníci byli postaveni mimo službu.

„Ředitel o tom rozhodl okamžitě poté, co byl vyrozuměn o zahájení trestního stíhání,“ doplnila Blahutová.

Do vyšetření případu tak zůstávají doma za poloviční plat. Pokud se jejich vina u soudu prokáže, budou ze služby propuštěni.

Celníci zařazeni do oddělení mobilního dohledu se zaměřují zejména na dodržování předpisů v oblasti ochrany duševního vlastnictví a ochrany spotřebitele nebo kontrolují kolky na prodávaných cigaretách a alkoholu. Operují přitom hlavně na tržnicích.

Starosta o tom neměl ponětí

Starosta Draženova Štěpán Sladký neměl o zatčení celníků ani ponětí. „Vůbec o tom nic nevím. Pokud byl policejní zásah na celním pracovišti, tak je asi 300 metrů za obcí. Těžko si toho někdo z místních mohl všimnout,“ uzavřel starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám