Hlavní obsah

Podvodník sliboval důchodcům vrácení přeplatku, v mžiku je okradl o úspory

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Výnosný byznys si na starých a nemohoucích lidech postavil padesátiletý Slovák. Ze své vlasti pravidelně jezdil do České republiky, kde si vytipoval osaměle žijící seniory, ke kterým se pak vetřel do domu s ohranou písničkou, že nese vrátit přeplatek za pojištění.

Článek

Seniory radující se z nečekané koruny pak ve chvilce obral o celoživotní úspory. Kriminalisté mu zatím dokázali šestnáct útoků po celé republice se škodou téměř milión korun. Podvodník už sedí ve vazbě, za mřížemi si může pobýt až deset let.

„Muž přicházel vždy v obleku s připravenými deskami, vystupoval velice seriózně. Tvrdil, že nese přeplatek dva tisíce korun, ale měl jen pětitisícovou bankovku a potřeboval rozměnit. Senioři pak muži vlastně sami ukázali skrýš s penězi,“ prohlásil kriminalista Zdeněk Burian. Nejstarší okradenou byla 92letá žena, nejvíc si podvodník přišel při jednom útoku na 230 tisíc korun.

Kriminalisté byli ve spolupráci se slovenskými kolegy podvodníkovi na stopě. Muž pak strážcům zákona své dopadení velmi usnadnil. Před několika dny se vracel domů z „práce“ přes Brno a moravskou metropolí v nočních hodinách chtěl rychle projet.

Jenže to přehnal s rychlostí a jeho vůz zastavili strážníci, kteří z databáze zjistili, že se jedná o hledanou osobu. Muž se zadržení pokusil vyhnout údajným srdečním kolapsem, když ale lékaři přivolané detektivy ujistili, že je zcela v pořádku, zaklaply za ním dveře cely.

„Při výslechu nevypovídal, jen tvrdil, že v Česku byl naposledy v zimě. Na záznamu z domovního zvonku z jedné jeho akce jsou ale jasně vidět zelené stromy. Není vyloučeno, že útočil i víckrát, než se nám zatím podařilo prokázat. Všechny peníze prohrál v hazardních hrách,“ dodal Burian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám