Hlavní obsah

Za znásilnění dívky v baru půjde muž na tři a půl roku do vězení

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Na tři a půl roku do vězení poslal v úterý senát královéhradeckého krajského soudu Ladislava Konieczného (26) z Jičínska. Podle rozsudku se dopustil znásilnění čtrnáctileté dívky. Před tím jí navíc podal alkohol.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Loni krátce před Silvestrem v Nové Pace na Jičínsku pracoval Konieczný v jednom z barů jako barman a vyhazovač. Dívka tam popíjela a alkohol přijímala nejen od obžalovaného. Když zmožena pitím usnula na gauči u pódia, Konieczný k ní přisedl a rukou se jí dobýval pod oblečení.

„Využívaje jejího spánku si položil její hlavu do svého klína. V úmyslu s ní mít pohlavní styk jí rozepnul pásek u kalhot,“ stojí v obžalobě. Pak se jí rukou dostal pod kalhotky a hladil ji v rozkroku. Dívka se probrala a začala se bránit, ale proti muži, vysokému přes dva metry a vážícímu 140 kilogramů, neměla šanci.

„Chtěla vstát a odejít, ale obžalovaný ji v tom zabránil tím, že ji chytil za rameno a poměrně snadno zatlačil poškozenou zpět do svého klína. Pak ji chytl za ruce a držel je za její hlavou,“ popsal státní zástupce Milan Šimek.

Dívka se nebránila, tvrdí muž

Konieczný se u soudu neobjevil, ale v přípravném řízení popřel, že by užil násilí, i když připustil, že ruku na dívčině přirození měl. „Hladil jsem jí a nebránila se,“ tvrdil. Jeho obhájce se snažil soudce přesvědčit, že o znásilnění nemohlo jít, maximálně o pohlavní zneužití. Soud se ale přiklonil na stranu obžaloby. „Poškozená v té době vážila zhruba 50 kilo a měřila 160 centimetrů. Vzhledem k tomu neměla mnoho šancí ubránit se mnohem silnějšímu muži. Šlo o jasné zneužití její bezbrannosti,“ poznamenal předseda trestního senátu Jiří Vacek.

Trest je pod spodní hranicí zákonné sazby, zejména proto, že soudní znalci vyloučili, že by jednání obžalovaného zanechalo na dívce nějaké následky. Naproti tomu jde o trest souhrnný, do nějž jsou zahrnuty i dvě potrestání za majetkové delikty z letošního března od okresních soudů v Jičíně a Trutnově.

Verdikt není pravomocný, obhájce i státní zástupce si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám