Hlavní obsah

Trojice koní pošla zřejmě rukou traviče, čtvrtý bojuje o život

Právo, Vladislav Prouza

Rukou traviče patrně padla v pondělní ráno v krkonošském Černém Dole a sousední Čisté u Vrchlabí trojice koní. Čtvrtý, hucul z černodolské hájenky, bojuje o život.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Naději má podle veterináře tak padesát na padesát. Pro druhého hucula už bylo pozdě. Nikdo z nás neví, co se tady děje,“ řekla chovatelka dvojice huculů z hájenky nad Černým Dolem Lenka Škrabáková. Podivnou smrtí zašla ve stejný okamžik v sousední Čisté další dvojice tažných koní používaných v lese na přibližování dřeva. Huculové z Černého Dolu 18letý Kim a 17letý Deny celoročně obývali skoro hektarovou ohradu okolo hájenky.

Ráno posledního říjnového dne začalo pro Lenku Škrabánkovou šokem. Dvojici koní v nejlepších letech chovali od hříbat.

„Vyjdu do ohrady a vidím, jak jeden z našich koní leží na zemi a druhý se potácí nad ním. Volala jsem veterináře a souseda, kterému shodou okolností také ve stejném čase padl kůň. Soused ještě nevěděl, že během doby, kdy mi pomáhal, mu doma zašel i druhý z jeho valachů. Ještě prohodil, že má taky doma koně s kolikou. Tu ale vyloučil přivolaný veterinář a vyslovil oprávněné podezření na otravu, o čemž svědčily všechny prvotní příznaky,“ popsala Lenka Škrabánková.

Ohradu někdo záměrně poškodil

„Není to pro nás jednoduché. Koně mohli žít ještě minimálně deset let,“ podotkla. Huculy Lenky Škrabánkové někdo den před tragickou událostí vypustil z ohrady. Koně chvíli běhali po obci, než se majitelce podařilo zahnat zvířata zpět do ohrady.

„Ohrada byla viditelně záměrně poškozená, aby koně mohli ven. Ještě nikdy za sedmnáct let se nic takového nestalo,“ říká chovatelka. Smrt trojice koní prakticky v jednom okamžiku nepovažují místní lidé za nešťastnou náhodu.

Přítomnost skládky s toxickým odpadem nebo nebezpečných jedů v ochranném pásmu Krkonošského národního parku radnice v Černém Dole vylučuje. „Něco takového tady není možné. A i kdyby, tak bychom o tom brzy věděli. Hlídá se to opravdu pečlivě už proto, že tady máme zdroj pitné vody,“ tvrdí černodolský místostarosta Martin Stránský (nezávislý).

Případem z Vrchlabska se nyní zabývá policie a Krajská veterinární správa v Hradci Králové. „Vyšetřování teprve začalo.Více budeme vědět, jakmile dostaneme výsledky analýz odebraných vzorků včetně krmiva. Zatím můžeme přibližně určit vzniklou škodu dosahující dvou set tisíc korun,“ sdělila mluvčí policie v Trutnově Věra Krejčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám