Hlavní obsah

Nechala známou umřít na půdě, k soudu nepřišla, hledá ji policie

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Ojedinělý případ Jany Kučerové, osmačtyřicetileté bezdomovkyně z Ostravy, která před třemi lety nechala umřít svoji těžce nemocnou spolubydlící hlady na půdě, začal v úterý zaměstnávat Krajský soud v Ostravě. Obžalovaná ale k soudu nepřišla, proto po ní musí pátrat policie.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jana Kučerová se hájí tím, že svoji spolubydlící dotáhla na půdu už mrtvou. Měla prý strach, že ji vystěhují z bytu.

Článek

„Nepodařilo se doručit předvolání,“ řekl novinářům soudce Tomáš Tkačík, který se má případem zabývat. Vzhledem k tomu, že je bezdomovkyni, není vyloučeno, že se uchýlila do některých z azylových domů. Jednání proto bylo odročeno na neurčito. Do pátrání po ženě se nyní zapojí policie, a pokud by se prokázalo, že se soudu úmyslně vyhýbá, vydá soudce zatykač.

Kauzou se začal původně zabývat ostravský okresní soudu už loni v říjnu, žena byla původně obviněna z nedbalostního ublížení na zdraví s následkem smrti. Samosoudkyně ale po jejím výslechu dospěla k názoru, že by případ mohl být kvalifikován jako trestný čin vraždy. Vzhledem k výši hrozícímu trestu proto musí hlavní líčení začít znovu, tentokrát u krajského soudu.

„Z důkazů provedených okresním soudem vyplynulo, že jednání obžalované Jany Kučerové by mohlo naplňovat skutkovou podstatu trestného činu vraždy,“ vysvětlila mluvčí krajského soudu Lucie Böhmová.

Nemocnou ženu zatáhla na promrzlou půdu

Kučerová je obžalovaná z toho, že svoji těžce nemocnou spolubydlící předloni v únoru zatáhla na nevytápěnou půdu, a tam ji nechala bez pomoci zemřít hlady a žízní. Tělo bylo objeveno náhodou až po půl roce.

Žena u soudu již dříve řekla, že s obžalobou zcela nesouhlasí. „Není pravda, že jsem ji nechala umřít hlady. Umřela sama. Na půdu jsem ji zatáhla už mrtvou. Dodnes nedovedu pochopit, jak jsem to mohla udělat,“ řekla žena, která nyní žije jako bezdomovkyně.

Smrt své známé prý zatajila kvůli tomu, aby nemusela byt zesnulé ženy opustit. Obžaloba je ale přesvědčena, že Kučerová ženu na půdu zatáhla s vědomím, že tam nebude schopna zabezpečit své základní životní potřeby.

Delší dobu bez pomoci

„Položila ji na kamennou podlahu na jednu vrstvu pestrobarevné textilie oblečenou do roláku, kalhotek a ponožek. Přikryla ji dekou a bez dozoru další osoby ji ponechala po delší dobu,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Šárka Miketová. Žena pak umřela a její tělo objevil soused náhodou při úklidu za několik měsíců.

Podle žalobkyně bude u soudu velmi problematické prokázat úmysl ženy vraždit. I proto případ nejprve putoval k okresnímu a nikoliv ke krajskému soudu.

"Důkazní situace je limitovaná tím, že tělo se našlo v pokročilém stadiu rozkladu až po velmi dlouhé době. Bude na soudu, aby vyhodnotil, zda obžalovaná jednala úmyslně nebo z nedbalosti,“ řekla již dříve státní zástupkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám