Hlavní obsah

Šéfredaktor ruského listu měl být ve Varech zastrašován kvůli podvodům

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Šéf kazachstánské pobočky ruských opozičních novin Novaja Gazeta Amantay Dandygulov měl být zastrašován kvůli podvodnému byznysu v Karlových Varech, který rozplétá krajský soud v Plzni. Alespoň to tvrdí ve své výpovědi, kterou citoval plzeňský krajský soudce Tomáš Bouček při pondělním hlavním líčením s kazašským podnikatelem Amažolem Naratauovem a bývalým šéfem karlovarské policejní inspekce Miroslavem Šoulejem.

Článek

Naratauov a Šoulej jsou obžalováni, že plánovali podvodem při prodeji činžovního domu připravit ruskou podnikatelku o milióny korun.

Střežila ho policie

Dandygulov figuruje v případu jako většinový vlastník firmy T.A.A. Company, která prodávaný dům vlastnila, za jehož zády měli oba obžalovaní jednat. Když chtěl dát Dandygulov věci do pořádku, dočkal se prý ze strany Naratauova, který byl jeho obchodním partnerem a v Česku za firmu T.A.A. Company jednal, ostrých výhrůžek. Proto Dandygulova při pobytu v Karlových Varech musela i střežit policie.

Výhrůžkám předcházel pokus Naratauova prodat dům prostřednictvím Šoulejovy realitní kanceláře za mnohem vyšší cenu, než bylo s Dandygulovem domluveno. Objekt nabídli Anně Kurepinové ze společnosti Irina Company za částku 55 miliónů korun. Ta měla být uhrazena prostřednictvím tří smluv o rezervaci a následně kupní smlouvou.

Od cizinky si Naratauov se Šoulejem nechali zaplatit na svá soukromá konta rezervační poplatky ve výši 15 miliónů korun zřejmě v domnění, že celý obchod proběhne bez problému a tyto peníze brali za jakou si „odměnu“ na úkor T.A.A. Company.

Chtěla peníze zpět

Jenže Ruska si koupi později rozmyslela a chtěla zpět své peníze z rezervačních smluv. Vrácenu dostala jen část.

„Já jsem o tom obchodu vůbec nevěděl. Dozvěděl jsem se to až po zatčení Naratauova. Když ho pustili, chtěl jsem po něm, aby peníze vrátil. Začal mi vyhrožovat, že má koupenou zdejší policii a dostane mě do vězení. Pak mi také vzkázal, že si domlouvá zločince z moskevské mafie a ti že se mnou skoncují,“ četl Bouček Dandygulovu výpovědi z přípravného řízení. V té se také zmínil o tom, že ho k uhrazení dluhu vůči Rusce začal tlačit Šoulej.

„To jsem ještě netušil, že v tom jede taky. Říkal, že když nezaplatím, tak moje firma zbankrotuje,“ vypověděl Dandygulov.

Svalují vinu jeden na druhého

Podle státní zástupkyně Ireny Kondrové Šoulej s Naratauovem vypracovali plán, jehož cílem bylo vylákat od poškozené rezervační poplatky a už je nevrátit. „Ty totiž neměly být započteny na úhradu kupní ceny,“ upřesnila Kondrová.

Šoulej s Naratauovem svalují vinu jeden na druhého. Poté, co Ruska oznámila, že od kupní smlouvy odstupuje, Naratauov podle Šouleje na to odmítl přistoupit a bránil se rezervační poplatek vrátit. „Já jsem peníze ruské klientce vrátil, vyjma částky 1,3 miliónu, která byla součástí smlouvy o narovnání za neuskutečněný prodej,“ prohlásil Šoulej.

Jinak to ale vidí Naratauov: „Šoulej mi řekl, že nemovitost prodáme za 35 miliónů korun, ale ve skutečnosti se ji chystal prodat za 55 miliónů. Těch 20 miliónů si chtěl nechat pro sebe,“ prohlásil Kazach.

Podle něho mu Šoulej peníze z rezervačních smluv posílal na účet přítelkyně. „Neupozornil mě ale na to, že tyto peníze bych neměl utrácet. Já jsem je začal využívat pro další stavby a opravy nemovitostí,“ uzavřel Naratauov.

Rozsudek by měl padnout v prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám