Hlavní obsah

Petice proti snížení trestu pro brutálního Roma skončila

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Téměř dva tisíce podpisů mají petiční archy, které v pondělí předali organizátoři na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Cílem protestu je nesouhlas se snížením trestu pro Roma, který spolu s nezletilým kamarádem znásilnil a brutálně zmlátil tehdy dvanáctiletého Patrika v severních Čechách. Původní trest pro odsouzeného viníka byl snížen z deseti na pět let.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Poslední podpisy na petiční archy sbírali organizátoři protestu proti snížení trestu pro útočícího Roma z Krupky v Brně.

Článek

„Na tuto nepochopitelnou skutečnost, kdy se na stranu viníka postavilo i státní zastupitelství a na další podle nás dost podivné okolnosti při soudním projednávání tohoto případu se snažíme už delší dobu poukázat. Jde nám především o spravedlivý trest ne o pomstu a důrazně se distancujeme od skupin například neonacistických, které se snaží případu zneužít. A i když si neděláme žádné zvláštní iluze, doufáme, že se nejvyšší státní zastupitelství, kam petici doručíme, bude alespoň naším podnětem zabývat,“ uvedl za organizátory petice Jakub Holas.

Brutální útok se odehrál 29. dubna loňského roku v Krupce na Teplicku. Dvanáctiletého Patrika, který jel jako klient dětského domova v Duchcově na návštěvu matky, přepadli odpoledne dva Romové ve věku 14 a 17 let. Po chlapci chtěli peníze a mobil. Když jim řekl, že nic nemá, prohledali ho a pak odtáhli do nedalekého remízku. Sebrali mu bundu, boty, nutili ho k orálnímu sexu a také jej brutálně zbili.

Výsledkem jejich útoku byla natržená slezina, slinivka, pohmožděné ledviny, játra, jedno zlomené a druhé naštípnuté žebro a další zranění. Chlapec se ve velmi vážném zdravotním stavu dočkal pomoci u nádraží, kam se dostal ze zbytku sil.

Mladší z útočníků nebyl vzhledem ke svému věku potrestán vůbec. Starší byl odsouzen za pohlavní zneužívání, znásilnění, loupeže vydírání a pokus vraždy v rasově motivovaném útoku na deset let. Trest mu však byl později snížen na polovinu. Akce vyvolala tehdy obrovskou odezvu veřejnosti, odsoudily ji rovněž mnohé romské organizace a mimo jiné po ní vznikla i spontánní sbírka na zbitého chlapce. Ten dodnes trpí psychickými problémy.

„Dobře se však učí a peníze, který dostal od lidí, má uloženy na svém kontě, které mu zřídil domov a využije je k dalšímu studiu, kterému se chce věnovat,“ uvedl nevlastní dědeček napadeného chlapce Ladislav Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám