Hlavní obsah

Vdovec dostane za smrt manželky v nemocnici jen 240 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vdovec po ženě, která zemřela kvůli nedbalosti lékařky Vítkovické nemocnice, neuspěl s ústavní stížností. Jejím prostřednictvím chtěl vysoudit vyšší odškodnění za psychickou újmu. Vrchní soud v Olomouci mu v roce 2007 přiznal 240 000 korun, stejné částky dostaly i dvě dcery zemřelé ženy.

Článek

Podle vdovce Stanislava Jančaříka je odškodnění nepřiměřeně nízké. Ústavní soud (ÚS) se ale ztotožnil s argumentací vrchního soudu a stížnost odmítl.

Jančařík označil přiznanou částku za "zcela nepřiměřenou vzniklé újmě a hodnotě lidského života". Podle něj je případ výjimečný svými okolnostmi a soudy měly přiznat vyšší satisfakci nad rámec tehdejších paušálů.

Podle senátu ÚS se zpravodajkou Ivanou Janů ale odvolací soud a po něm i Nejvyšší soud zvážily všechny okolnosti a nelze jim nic vytknout. ÚS stížnost v říjnu odmítl jako zjevně neopodstatněnou bez veřejného jednání.

Odsouzená lékařka

Spor se vleče řadu let. Krajský soud v Ostravě v minulosti žalobu zamítl. Rozhodl tehdy, že není doložena příčinná souvislost mezi špatným postupem lékařky a smrtí ženy. Odvolací soud ale nakonec vzal v potaz to, že v mezidobí okresní soud uznal lékařku vinnou z nedbalostního ublížení na zdraví s následkem smrti. Nepřiznal však vdovci a dětem požadované tři milióny korun, ale v součtu jen 720 000 korun.

Nešťastná událost se stala v únoru 2001. Ženu přivezla rychlá záchranná služba s vysokými teplotami a dýchacími potížemi do Vítkovické nemocnice. Lékařka interního oddělení ale při léčbě nepostupovala správně. Neprovedla totiž základní fyzikální vyšetření, vyšetření srdce a rentgen plic. Pacientku odeslala domů s vážnými zdravotními problémy. Žena následujícího rána ve svém bytě zemřela na následky akutního zánětu plic.

O několik měsíců později policisté lékařku obvinili z ublížení na zdraví s následkem smrti. Okresní soud, který se případem zabýval, lékařku uznal vinnou a uložil jí roční trest s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Vedení nemocnice lékařku propustilo.

Dovolání Jančaříka loni po tříletém zkoumání odmítl i Nejvyšší soud. "(Vrchní soud) dospěl k opodstatněnému závěru, že intenzita a šíře nemajetkové újmy nepřekračuje v daném případě 'obvyklou' úroveň," uvedl tehdy v usnesení senát s předsedou Karlem Podolkou. Výši sumy odvolací soud určil podle paušálů platných do roku 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám