Hlavní obsah

Výpadovky z Prahy postihl dušičkový kolaps

Novinky, pno, vm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ten, kdo vyrazil ve čtvrtek na prodloužený víkend a chtěl k tomu využít jízdu z hlavního města po dálnici D1, D8 nebo nový Pražský okruh, musel se obrnit trpělivostí, protože se místy tyto hlavní tahy změnily na parkoviště. S náporem na silnice se počítalo kvůli uctění Památky zesnulých, tzv. dušičkám, ale situaci zkomplikovaly práce na silnici.

Článek

Kolony se tvořily mezi 10. a 21. kilometrem D1 ve směru na Brno, byl tam čtvrtý a pátý stupeň provozu. Na novém úseku Pražského okruhu se tvořily kolony před nájezdem na ucpanou D1, v tomto úseku byl hlášen pátý dopravní stupeň.

Mezi 18. a 21. kilometrem totiž silničáři pokládají v pravém odbočovacím jízdním pruhu živičný povrch, což v praxi znamená provoz jen dvěma pruhy. A jestli je před tímto místem kolona pravidelně v běžné dny, před prodlouženým víkendem se odtud po třetí hodině odpoledne do večerních hodin začala táhnout kolona aut připomínající rychlostí pohybu parkoviště. Po šesté hodině večer popojížděla kolona nepravidelnou rychlostí.

Vypovídaly o tom zprávy Centra dopravních informací, které hlásilo v tomto místě stupeň číslo čtyři, tedy pomalu jedoucí kolona vozidel. Přitom pokud řidiči zvolili v dobré víře jinou trasu, například po staré benešovské, vznikal dopravní kolaps rychle i tam.

Dopravní stupeň číslo pět vznikl před čtvrtou hodinou odpoledne také na příjezdu k dálnici D1 po novém Pražském okruhu.

Oprava silnice směrem od Prahy před odbočkou na Benešov trvá již několik dnů a pravidelně způsobuje v odpolední a večerní dopravní špičce velké komplikace. Řidiči musí počítat s kolonou dlouhou několik kilometrů a doufat, že motoristé nezpůsobí v místě ještě nějakou nehodu. Pak nastává skutečný kolaps, ze kterého není úniku.

Kolabuje také dálnice D8

Dálnici D8 blokovalo frézování asfaltu mezi 11. a 9. kilometrem směrem na Prahu, mezi 10. a 14. kilometrem se tvořily kolony, v tomto místě byl hlášen pátý dopravní stupeň.

"Omezení by mělo trvat do pondělí," řekl ČTK mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Zatímco v Českém středohoří se dálnice staví jen obtížně a kvůli administrativním problémům nebude hotová dřív než v roce 2014, pražský konec už trápí opotřebení ze silné dopravy. Týká se to i úseku od Úžic k Nové Vsi, otevřeného v říjnu 1996.

Úsek mezi 9. a 11. kilometrem byl už v tak špatném stavu, že v pravém a zčásti i v levém pruhu museli silničáři odfrézovat asfalt a nahradit ho novým. Problémy s povrchem se týkají i o tři roky staršího úseku od Úžic ke Zdibům, dohromady jde asi o 18 kilometrů.

Ve směru od Teplic se také pravidelně tvoří dlouhé kolony, které ve špičce měří až šest kilometrů a jejich projetí zabere až hodinu. To je i případ čtvrtka, kdy vyrážejí lidé na prodloužený dušičkový víkend.

"Na Prahu se to štosuje už několikátý den, ale délku a zdržení je obtížné odhadovat, naštěstí se kolona celkem pohybuje," řekl Truxa. Podle dopravního zpravodajství ČRo 1 se kolony ve čtvrtek odpoledne tvořily i u menšího dopravního omezení na 17. kilometru v opačném směru.

Komplikace také v neděli

Památka zesnulých, tzv., dušičky, připadá na středu 2. listopadu, mnozí Češi však k uctění svých zesnulých blízkých využijí právě nadcházející prodloužený víkend. Komplikovanou situaci proto očekává dopravní policie i v neděli, kdy se budou lidé z víkendu vracet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám