Hlavní obsah

Zloději si na podzim brousí zuby na opuštěné chaty

Právo, Petr Kozelka
Brno

Lesním šerem kráčí desítka policistů, před nimi dva psi, v mírném odstupu za nimi dva jezdci na koních. To není pátrací akce po nebezpečném násilníkovi ukrytém v lesích na Brněnsku, ale policejní akce zaměřená na kontrolu chat.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Chatovými oblastmi projíždějí policisté na koních.

Článek

S nadcházející zimou se totiž blíží období chatových vykradačů i nejrůznějších pobudů, kteří rekreační objekty využívají jako bezplatný bivak. Strážci zákona proto vyrážejí do terénu, aby prověřili zabezpečení chat. O kontrole svědčí lístek, který policisté nechají na dveřích každého prověřeného objektu.

„Mnohdy majitelé rekreační objekty zazimují a vrací se až na jaře. Těchto měsíců ovšem hojně využívají zloději a také nevítaní nocležníci. Zlodějům se tak naskýtá snadná příležitost k prohledání objektu a odcizení zapomenutých cenností. Lidé bez domova v chatách přespávají a často zkonzumují trvanlivé zásoby či alkohol. Velkou ztrátou pro majitele je například spálený nábytek či fotky, kterými si bezdomovci v chatách zatápí,“ upozornila brněnská policejní mluvčí Andrea Straková.

Podle policistů existuje několik jednoduchých doporučení, díky kterým lze riziko nezvané návštěvy snížit.

„Zvolte vhodné zabezpečení chaty s ohledem na hodnotu jejího zařízení, v některých případech jednoduchých chat bez hodnotnějšího vybavení se nemusí investice do drahého zabezpečení vyplatit, protože škoda vzniklá poškozením bezpečnostních dveří převýší hodnotu věcí, které by mohl zloděj z chaty odnést. V blízkosti objektu nenechávejte viditelně žebříky a nářadí, které by mohlo pachateli usnadnit násilné vniknutí do chaty,“ poradila Straková.

Domluvte se s ostatními chataři

Vyplatí se také udržovat dobré sousedské vztahy s ostatními chataři, neboť právě vnímavost okolí může pomoci eliminovat případný zájem nenechavců o chatu.

Při poslední kontrole na Brněnsku v okolí Rozdrojovic sice policisté nenašli žádné zloděje ani vykradené objekty, zato kápli na nelegální palírnu. „Policisté zjistili majitele objektu a vyrozuměli Celní správu, která si případ převezme k dalšímu opatření,“ dodala Straková. Podobné akce jsou v plném proudu i na Vyškovsku, kde policisté zkontrolovali na dvě stovky chat.

„Nezjistili jsme žádné narušení objektu. Za loňský rok evidujeme šestnáct vloupání do chat. Letos dvacet čtyři. Policisté tyto rozsáhlejší kontroly chatových oblastí provádí několikrát během roku,“ prohlásila vyškovská policejní mluvčí Alice Navrátilová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám