Hlavní obsah

Ubil vlastní matku, jde sedět na 12 let

– Olomouc
Právo, bed

Za brutální ubití vlastní matky si šestatřicetiletý Martin Stoklasa odpyká s konečnou platností 12 let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Olomouci, který v celém rozsahu potvrdil zářijový verdikt ostravského krajského soudu.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Martin Stoklasa u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

K osudnému incidentu došlo letos v lednu v Novém Jičíně, kdy syn svou matku v jejím bytě velkou intenzitou kopal do horní části těla. Roztrhl jí přitom slezinu, což vedlo ke krvácení do břicha. Žena poté upadla do bezvědomí a po převozu do nemocnice druhý den zemřela.

„Vrchní soud zamítl odvolání obžalovaného jako nedůvodné. Trest je v tomto případě přiměřený. Nebyl důvod zasahovat do rozsudku krajského soudu,“ řekl Právu mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Argument obhájce obžalovaného, že by měla být zohledněna nízká mentální vyzrálost jeho klienta, soud odmítl.

Stoklasa už byl dvakrát souzen za to, že matku okradl. Jednou jí odcizil vůz a havaroval s ním. Matku od listopadu roku 2009 převážně v opilosti opakovaně vulgárně urážel, vyhrožoval jí zabitím, bral peníze a konflikt mnohdy skončil jejím fyzickým napadením. V bytě několikrát kvůli tomu zasahovala i policie.

Do vězení nyní půjde násilnický syn za těžké ublížení na zdraví a týraní osoby žijící ve společném obydlí. Kromě toho musí Všeobecné zdravotní pojišťovně nahradit náklady za lékařskou péči o matku ve výši téměř 95 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám