Hlavní obsah

Pašeráci kokainu dostali v Hradci Králové dvanáct a pět let

– Hradec Králové
Právo, Jiří Bednář

Dvanáctiletý trest v nejpřísnější věznici dostal ve středu u Krajského soudu v Hradci Králové 26letý Milan Kuře za pašování kokainu z Jižní Ameriky. Jeho spoluobviněný, o dva roky mladší Oldřich Andrlík, byl potrestán pěti lety, které si odpyká v mnohem mírnějším vězení.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Milan Kuře (vpravo) a Oldřich Andrlík v soudní síni.

Článek

Oba mladí muži podle rozsudku působili v mezinárodní organizované skupině jako kurýři. Z Argentiny a Peru přepravovali do Nizozemí ve svých tělních dutinách kokain, který v zámoří spolykali zabalený v kapslích. Po návratu do Utrechtu si od nich drogu přebírali tamní členové gangu a kurýři inkasovali 4 tisíce eur za převoz jednoho kilogramu. Celkem jim obžaloba prokázala, že v letech 2007 až 2009 takto přepravili zhruba šest kilo drogy.

Ačkoliv Andrlík převezl více drogy než Kuře, soud při rozhodování o trestu výrazně zohlednil jeho plné doznání, a to, že podrobně popsal, jak bylo pašování organizované. „Sedmiletý rozdíl v uložených trestech je vzkazem pro všechny pachatele, že se rozhodně vyplatí spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení,“ konstatoval státní zástupce Jan Vodička.

Propracovaný systém komfortu pro kurýry

Kuře ale všechno popřel, Andrlíkovo tvrzení označil za křivé obvinění a své cesty do Peru za obyčejnou dovolenou. Soud mu ale neuvěřil, neboť Andrlíkovu usvědčující výpověď podporovaly další důkazy, mj. i odposlechy telefonů obou obžalovaných.

Pašeráci si nežili špatně, pokud se jim dařilo unikat policii. Měli hrazené letenky i pobyty a všechno pro ně zařizovali určení lidé. Například v listopadu 2007 přiletěli oba do peruánské Limy a tam si užili zhruba týden v rekreačním letovisku. Začátkem prosince odlétli do Evropy s žaludky naplněnými kapslemi s kokainem.

Pokud není ve vazbě nebo ve vězení, páchá trestnou činnost
soudce

Skupina, kterou rozprášili společně peruánští, nizozemští a čeští policisté, byla dobře organizovaná. „V Jižní Americe se jedna část skupiny starala dodávky kokainu a Holandsko bylo nejen cílovou stanicí, ale zřejmě i také hlavním odbytištěm drogy,“ poznamenal při odůvodnění rozsudku předseda trestního senátu Petr Mráka.

Připomněl také, že Kuře je přes své mládí zkušeným, několikrát trestaným recidivistou. „Pokud není ve vazbě nebo ve vězení, páchá trestnou činnost majetkového charakteru,“ řekl soudce. Verdikt není v právní moci, protože oba obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám