Hlavní obsah

Chodci, berte si do tmy kvůli řidičům baterky, vyzval šéf dopravky Tržil

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Šéf dopravní policie, plukovník Leoš Tržil, vyzval chodce, aby si v nadcházejícím zimním období brali na večer s sebou baterky a raději i reflexní vesty. Upozornil, že počet sražených chodců je alarmující, a i když přechod pro chodce je osvětlený, může se člověk dostat do stínu, a motorista ho včas neuvidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel dopravní policie Leoš Tržil

Článek

Podle Tržila na 60-100 metrů při potkávacích světlech řidič chodce například u silnice mimo město nevidí vůbec, což se mění, když má na sobě reflexní vestu. Stejně apeloval i na cyklisty. Reflexní vesta je v noci zcela vidět na 200 metrů.

Zároveň Tržil upozornil, že řada řidičů má vysvícená nebo znečištěná světla, v brzdách jejich aut koluje brzdová kapalina za hranicí životnosti či jezdí na sjetých pneumatikách, ať jsou letní nebo zimní.

Když se budete vracet z hospody, tak kromě "opice" si ještě na bundě můžete přinést malý dárek od policie v podobě odrazky.

Policejní hlídky totiž budou chodcům, vracejícím se večer domů, na kritických tmavých místech dávat na rukávy reflexní pásky, uvedl Tržil. Podle něho se zároveň policie hodlá více zaměřit na znečištěné, zabahněné silnice v okolí staveb.

Nejhorší pro chodce je listopad. V letech 2003 - 2010 jen v tomto měsíci zemřelo 242 lidí.

Anketa

Vyslyšíte výzvu šéfa dopravky a budete si brát jako chodec do tmy baterku?
Ano
57,1 %
Ne
42,9 %
Celkem hlasovalo 7572 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám