Hlavní obsah

Policie vypátrala ukradeného veterána z roku 1931

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický automobil Tatra 54 z roku 1931, který ukradli na počátku října zloději z garáže v Ostravě-Nové Vsi, vypátrala ostravská policie. Auto, které má pro majitele naprosto nevyčíslitelnou hodnotu, se podařilo vrátit v pořádku. Po pachateli krádeže však policie doposud pátrá.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jiří Veřmiřovský neskrýval svoji spojenost s tím, že policie vypátrala jeho stařičkého veterána.

Článek

Majitel automobilu Jiří Veřmiřovský neskrýval svou spokojenost. „Před policií opravdu klobouk dolů. Myslel jsem si, že se auto už nenajde, že už je v zahraničí,“ řekl šťastný majitel.

Veterán podle něj přežil nejenom druhou světovou válku a celé období komunismu, ale také povodně v roce 1997, při kterých byl zatopen až nad střechu. „V garáži v Nové Vsi byly tehdy asi čtyři metry vody, výdřeva uvnitř automobilu se úplně rozpadla, takže jsme ho museli znovu poskládat,“ dodal majitel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ukradený veterán Tatra 54

Auto mu zmizelo z garáže, která byla vybavena alarmem, v noci na 5. října. „Do té garáže už se nikdy nevrátí, nemohl bych klidně spát. Uložím ho někde, kde bude ve větším bezpečí. Automobil má pro mne obrovskou hodnotu, nikdy bych ho neprodal. Je to rodinná památka na dědu, který auto koupil v roce 1938. Takových aut dnes je v republice už jen maximálně dvacet,“ řekl Veřmiřovský.

V garáži našli policisté i dělostřeleckou minu

O nálezu auta informovala v pondělí mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. „Vozidlo bylo lokalizováno a vypátráno kriminalisty v jedné z garáží v Ostravě. Samotnému zajištění vozu předcházelo ještě přivolání pyrotechnika na místo, neboť v garáži se nacházela také dělostřelecká mina ráže 8 milimetrů a dále tělo ručního granátu F1. Specialista-pyrotechnik munici odborně zajistil a byla předána k expertízám. Kriminalisté provedli dále ohledání místa a zajistili stopy, které rovněž vyhodnotí znalci,“ uvedla mluvčí.

Sotva však policie vrátila ukradenou tatrovku majiteli, nyní řeší krádež dalšího drahého automobilu, tentokrát podstatně novějšího. Jde o vozidlo Toyota Land Cruiser v hodnotě jednoho miliónu korun.

„Vozidlo bylo zaparkováno v jedné z obcí u Ostravy a neznámý pachatel se ho měl zmocnit zatím nezjištěným způsobem od 22. do 23. října. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro zločin krádež, pachateli tak hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let,“ dodala Holčáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám