Hlavní obsah

ÚOOZ a policejní inspekce si navzájem prověřovaly své šéfy

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Inspekce policie ještě donedávna šetřila kvůli úniku informací anonymní trestní oznámení na ředitele policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu, Právu se podařilo zjistit, že detektivové z ÚOOZ pro změnu prověřují kvůli možnému úniku udání na šéfa inspekce Dušana Brunclíka.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

V pátek to potvrdili šéfka Okresního státního zastupitelství Plzeň-město Antonie Zelená i samotný Brunclík. Šéf ÚOOZ Šlachta odmítl věc jakkoli komentovat.

V obou případech přitom dotyční vysocí funkcionáři shodně tvrdí, že jde o pokus o jejich diskreditaci.

My tady všichni nakonec umřeme na vzájemné prověřování – to je takový český folklór
šéf inspekce Dušan Brunclík

Šlachta v této souvislosti zmínil především fakt, že právě jeho útvar nyní vyšetřuje závažnou kauzu brněnského policejního gangu, Brunclík zase nevyloučil, že pokus kriminalizovat jej souvisí s jeho kandidaturou na šéfa nově vznikající Generální inspekce.

„Vzhledem k tomu, že se nakonec zjistilo, že oznamovatel je anonym, tak mi z toho vyplývá, že to mělo vést k mojí diskreditaci… My tady všichni nakonec umřeme na vzájemné prověřování – to je takový český folklór,“ komentoval to v pátek Brunclík.

V Šlachtově kauze šlo o to, že podle anonyma právě on nebo někdo z jeho podřízených vyzradil chystané zatýkání jednomu z podezřelých v kauze fiktivních vývozů kovů a tento někdejší policista pak stačil před zadržením zmizet. Nakonec ho ale našli na Slovensku.

Inspekce se věcí zabývala od června, ale své šetření možného úniku už počátkem října uzavřela s tím, že sice někdo skutečně podezřelého varoval, nezjistila však, kdo to byl. [celá zpráva]

Případ neobjasněné vraždy

Podle zjištění Práva ale Šlachtovi detektivové mezitím rovněž od června začali prověřovat šéfa inspekce Brunclíka, a to kvůli úniku informací z vyšetřování závažné kauzy neobjasněné vraždy z listopadu 2008, která se odehrála v západočeské Aši.

Tehdy tam dosud neznámý pachatel či pachatelé přepadli pozdě v noci na ulici mladého muže (26), který se vracel z diskotéky. Po opakovaném brutálním bití jej i přes mladíkovu snahu utéci odvezli k nedaleké přehradě, kde poškozeného přivázali k lanu za auto a pak ho přes kilometr vláčeli po silnici. Poté muže nechali ležet a ujeli. Mladík na místě zemřel.

Následným vyšetřováním právě inspekce zjistila, že možným podezřelým z vraždy je policista z Aše, s jehož přítelkyní se prý oběť osudné noci na diskotéce bavila.

Inspekce jej navrhla předloni obvinit, ale plzeňská státní zástupkyně pro nedostatek důkazů návrh neakceptovala. Případ není dodnes objasněn.

Trestní oznámení údajně podepsané podezřelým policistou přišlo na Brunclíka poté, co letos v lednu vystoupil v pořadu Soukromá dramata a případ vraždy obšírně popisoval.

Věc si převzali policisté ze speciálního 5. oddělení inspekce, kteří mají za úkol prověřovat možnou trestnou činnost lidí z vlastních řad. Následně však zjistili, že policista žádné oznámení nepodal a jeho podpis je zfalšovaný.

Šéfka okresních žalobců pak v červnu prověřování Brunclíka předala detektivům z ÚOOZ. Šéf inspekce si na takový postup stěžoval, ale neúspěšně.

„V té věci se vlastně dotyčný funkcionář nechal šetřit svými podřízenými, a proto je naprosto standardní a běžný postup předat věc jinému policejnímu orgánu,“ uvedla k tomu Zelená.

Podle informací Práva se však prověřování Brunclíkova případu již chýlí ke konci a zřejmě skončí odložením. Detektivové prý totiž zatím nezjistili nic, co by svědčilo o Brunclíkově nezákonném jednání. Stejně jako Šlachta tak bude očištěn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám