Hlavní obsah

Policie stíhá bývalého hradeckého vicehejtmana Všetečku

Hradec Králové

Protikorupční policie začala stíhat bývalého prvního náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislava Všetečku (ODS). Obvinila ho z porušování povinností při správě cizího majetku. Stíhání údajně souvisí s nákupem rentgenu pro krajské nemocnice. V případě odsouzení Všetečkovi hrozí až osm let vězení. Uvedla to v pátek Česká televize.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Bývalý první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislav Všetečka (ODS)

Článek

Všetečka, který do roku 2008 řídil krajské zdravotnictví, nechtěl obvinění komentovat, protože se zatím neporadil se svým advokátem.

Mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej potvrdil, že protikorupční policie v minulých dnech zahájila trestní stíhání v souvislosti s podezřelými nákupy Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Další podrobností sdělit odmítl.

Všetečka v roce 2008 těsně před svým odchodem z funkce podepsal jako předseda představenstva zdravotnického holdingu smlouvu s firmou Puro-Klima na dodávku rentgenové techniky za 118 miliónů korun. Rentgenové systémy pak dostaly nemocnice v Trutnově, Náchodě, ve Dvoře Králové a v Jičíně. Snímky se díky rentgenu digitalizují a počítačově archivují. Odpadl takzvaný mokrý proces klasického snímkování. Zakázka měla mít další etapy, ale nové vedení kraje v čele s ČSSD v ní už nepokračovalo.

Oznámení podal poslanec VV

Stíhání Všetečky potvrdil hradecký okresní státní zástupce Alexandr Pumprla s tím, že policisté zahájili vyšetřování na základě trestního oznámení poslance Věcí veřejných, hradeckého lékaře Jiřího Štětiny. Jakou škodu měl obviněný krajskému zdravotnictví způsobit a čím, odmítají policisté i státní zastupitelství sdělit, uvedla ČT. Státní zástupce hovořil pouze o podezření na škodu značného rozsahu.

Kauzou rozšíření a propojení rentgenových pracovišť krajských nemocnic se zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který již za chyby v tendru na dodavatele udělil zdravotnickému holdingu pokutu půl miliónu korun. Holding se proti pokutě odvolal. Případ bude nyní posuzovat rozkladová komise předsedy ÚOHS Petra Rafaje.

Zadavatel zakázku za téměř 120 miliónů korun přidělil v roce 2008 v jednacím řízení bez uveřejnění společnosti Puro-Klima. Pro tento zjednodušený postup ale podle ÚOHS nebyly splněny zákonné podmínky. Holding nejprve provedl soutěž o návrh, v níž obdržel pouze návrh uchazeče Puro-Klima. V navazujícím jednacím řízení bez uveřejnění firmu vyzval k uzavření smlouvy a realizaci projektu.

Ředitel holdingu Martin Scháněl v září řekl, že smlouvu podepsal na podzim 2008 bývalý předseda představenstva (Všetečka) s jedním z členů představenstva holdingu bez souhlasu představenstva a dozorčí rady. "Navíc bylo těsně po krajských volbách, kdy bylo zřejmé, že vedení krajského zdravotnictví se změní," uvedl v září Scháněl. Nové vedení holdingu se podle Scháněla snažilo z problematicky uzavřené smlouvy, z jejíhož plnění vyplývala kraji velká rizika, vyvázat. Výše zakázky se pak snížila o téměř 200 miliónů korun.

Všetečka byl již v minulosti stíhán v případu údajně předraženého nákupu nábytku do budovy krajského úřadu. Spolu s ním byli stíháni ještě další čtyři tehdejší radní kraje a někdejší úřednice kraje. Mezi podezřelými byl i bývalý hejtman Pavel Bradík (ODS). Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové loni na jaře stíhání všech šesti podezřelých zastavilo.

Protikorupční policie šestici podezírala z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, v případě prokázání viny obviněným hrozilo až osm let vězení. Obvinění policie vznesla v souvislosti s pořízením nábytku za 36 miliónů korun do nově vybudovaného sídla kraje. Policie tvrdila, že se nejedná o atypický nábytek a kraji údajně vznikla škoda ve výši přesahující pět miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám