Hlavní obsah

Komedie u soudu v Ostravě: Obžalovaný přišel opilý a ještě nadával

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Očekávaný verdikt nad aktéry přestřelky na opavském hřbitově, kde byl loni v lednu zraněn pracovník pohřební služby, v pátek překvapivě nepadl. Jeden ze dvou obžalovaných Hynek Ignát totiž před trestní senát Krajského soudu v Ostravě přišel totálně opilý. Soudce ho podrobil dechové zkoušce s výsledkem 2,6 promile. Jednání proto bylo odročeno na 25. října.

Foto: Aleš Honus, Právo

Opilý obžalovaný u soudu rozdával nepřítomné úsměvy, měl skelné oči a nadával fotografům do kreténů.

Článek

Hynek Ignát se už dříve před soudem prohlašoval za těžkého alkoholika. „Moc piju, takže si skoro nic nepamatuji. Nevím pořádně, co se stalo před čtrnácti dny,“ hájil se Ignát.

V pátek, kdy měl soud vynést rozsudek, přišel tak opilý, že nemohl ani mluvit. Svítily mu oči a při chůzi občas vrávoral. Novinářům na chodbě vynadal do kreténů.

„Podrobil se dechové zkoušce s výsledkem 2,6 promile. V takovém stavu by nebyl schopen plně vnímat dění v soudní síni, proto musel soudce jednání odročit,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová. Na dotaz, zda soud obžalovaného za opilost potrestá, řekla: „Soudce o pořádkové pokutě zatím neuvažuje s ohledem na majetkové poměry obžalovaného.“

Oběť pomáhal bít a přidržovat

Případ, který soud projednává, se týká střelby na opavském hřbitově. Střelec Tomáš Kukol mladého funebráka poranil poté, co údajně okradl jeho zesnulého otce. Chtěl po něm peníze a pak ho postřelil. Na hřbitově ho doprovázel jeho kamarád - známý opavský opilec Hynek Ignát, který měl oběť pomáhat bít a přidržovat.

Tomáš Kukol tvrdil, že pracovník pohřební služby okradl jeho zesnulého otce o několik desítek tisíc, které měl mrtvý u sebe v pokoji. Po odjezdu pohřební služby prý byla skříňka v pokoji prázdná. Postřelený však tvrdí, že nic neukradl. Hospitalizován byl s průstřelem nohy v opavské nemocnici, jeho stav ale nakonec nebyl tak vážný. Střela naštěstí nezasáhla kost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Opilý obžalovaný u soudu rozdával nepřítomné úsměvy, měl skelné oči a nadával fotografům do kreténů.

"Policie oba ještě téhož dne zadržela. Kukol skončil ve vazbě, ze které se později vykoupil kaucí. To, že pracovník pohřební služby měl okrást otce jednoho z obžalovaných, policie prověřovala, ale nic takového se neprokázalo,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Oba obžalovaní sice u soudu vypovídali, nikdo z nich si ale prý na nic nepamatuje. Tomáš Kukol to vysvětlil tím, že bere silné léky proti bolestem páteře, Ignát se zase před soudem prohlásil za těžkého alkoholika. Údajně ani útoku na pracovníka pohřební služby nebyl kvůli své opilosti schopen, a to už jen proto, že v jedné ruce držel lahev s rumem.

Reklama

Výběr článků

Načítám