Hlavní obsah

Bezdomovec zabil muže, který mu obsadil místo k přespání, dostal 11 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jedenáct let v nejpřísnějším druhu věznice se zvýšenou ostrahou stráví sedmačtyřicetiletý alkoholik Luboš Belák za zabití karvinského bezdomovce, který mu letos v dubnu obsadil místo k přespání. Belák muže bodl kapesním nožem do nohy a zasáhl důležitou žílu. Muž vykrvácel. O výši trestu rozhodl ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě, který Beláka uznal vinným z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Luboš Belák se přiznal, že pobodal jiného bezdomovce kvůli tomu, že mu obsadil místo k přespání.

Článek

Incident mezi bezdomovci se odehrál v nočních hodinách v opuštěném domku nedaleko vlakového nádraží.

„Inkriminovaného dne si uvědomil, že pro svou opilost nemůže strávit noc na noclehárně Slezské diakonie, a vydal se do bývalého vážního domku, kde občas přespával. Domek byl ale obsazen dalšími osobami bez domova. Během následného konfliktu poškozeného dvakrát bodl do nohy a zasáhl stehenní žílu, v důsledku čehož poškozený vykrvácel,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Nebaví mě čekat na smrt
odsouzený

Muž, který žije od roku 1984 jako bezdomovec, se během soudního výslechu ke svému jednání přiznal. Svůj výslech před trestním senátem proplakal. Kamaráda prý nechtěl zabít. Na dotaz soudce, proč tolik pije, odpověděl: „Protože mě nebaví čekání na smrt.“

Soud zařadil Beláka do věznice se zvýšenou ostrahou. „Při stanovení druhu a výměru trestu soud přihlédl k přitěžující okolnosti, kterou byla trestní minulost obžalovaného,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám