Hlavní obsah

Makléř ČSOB půjde za miliardové ztráty definitivně do vězení

– PRAHA

V pondělí skončil proces s bývalým dealerem Československé obchodní banky, který se svým nadřízeným způsobil jednu z největších ztrát českého bankovnictví. Bohumil Stádník stráví z definitivního rozhodnutí pražského vrchního soudu 2,5 roku ve vězení. Až do smrti však bude s již dříve odsouzeným kolegou splácet 2,4 miliardy korun.

Článek

Vrchní soud tak dnes potvrdil Stádníkovi trest, který mu loni udělil pražský městský soud. Stádník a jeho kolega Čechoameričan Bohumír Czernek byli uznáni vinnými z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Zatímco Czernek loni verdikt nižší instance přijal, Stádník se tehdy odvolal, ale, jak je dnes patrné, neuspěl.

Oba makléři naplnili skutkovou podstatu činu, když koncem roku 2000 riskantně obchodovali na mezinárodním trhu dluhopisů. Špatně odhadli vývoj kursu amerického dolarů a přes ztrátu dál riskovali ve víře, že jejich názor se později ukáže jako správný. Postupně nasbíranými riziky se ztráta vyšplhala až na astronomickou částku 2,4 miliard korun, což by každou menší banku položilo. Problém byl pak především v tom, že neúspěchy tajili před nadřízenými.

Zabavený majetek

K částečnému uspokojení nároku banky na náhradu škody poslouží zajištěný majetek obžalovaných za asi deset miliónů korun. Vedle těchto trestů soud dealerům zakázal po dobu deseti let zastávat funkce makléřů nebo dealerů kapitálových trhů. Mužům hrozilo vězení od dvou do osmi let. Proti dnešnímu verdiktu se již nelze odvolat, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám