Hlavní obsah

Lupič zavraždil komplice, u soudu dostal 12 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 12 let a sedm měsíců za mříže poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci jako zvláště nebezpečného recidivistu Josefa Špatného (44) za vraždu jeho společníka, sérii loupeží a krádeže. O dva měsíce mu snížil trest, který mu vyměřil letos v dubnu Krajský soud v Brně. Na šest let pak odsoudil za krádeže 49letého Ivana Daniela, který Špatnému při některých trestných činech pomáhal. V jeho případě VS verdikt KS potvrdil.

Foto: Petr Marek, Právo

Josef Špatný (vpravo) a Ivan Daniel u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Všechny delikty, z nichž se oba obžalovaní zpovídali, se staly v roce 2009. Špatný si nejprve „vzal na paškál“ dva bankomaty. Z prvního na Brněnsku, to společně s Danielem, si odnesl téměř 600 tisíc korun, druhý na Břeclavsku se mu „vybrat“ nepodařilo. V obou případech měl ještě dalšího pomocníka, kterého se rozhodl zbavit, což také 1. června 2009 udělal.

Komplice nejprve vylákal na Blanensko, kde ho vozidlem odvezl do lesa. Tam vystoupili a Špatný nelegálně drženou samonabíjecí pistolí ho střelil do hrudníku, poté jeho tělo otočil na břicho a z bezprostřední blízkosti ho střelil ještě do hlavy. Vrah odjel do Brna a následující den do blízkosti Žďáru nad Sázavou, kde na místní cestě auto polil hořlavinou a zapálil.

Další bankomat vyloupil sám

Daniel pak sám 17. června „vybral“ bankomat na Hodonínsku. Lup byl 220 tisíc korun. Krajský soud Špatného ale odsoudil i za to, že přepadl v Třebíči starší ženu v jejím bytě, hrozil jí i smrtí a fyzicky ji tam napadl, až upadla do bezvědomí. Ženu okradl a utekl.

VS však v tomto případě trestní stíhání zastavil jako neúčelné, a to na základě odvolání Špatného, který u tohoto skutku žádal zproštění obžaloby. Zároveň se také dožadoval překvalifikování vraždy na zabití a tím nižšího trestu.

U většiny případů je vina prokázána

„V tom případu z Třebíče existovaly určité pochybnosti, které bylo třeba dořešit. U ostatních je jeho vina jednoznačná. S ohledem na to, že maximální trest, který jsme mohli Špatnému uložit, by však byl jen o tři měsíce vyšší než ten nynější, zvolili jsme neúčelnost místo dalšího složitého dokazování. Trestali jsme ho ale za méně trestných činů než krajský soud, a proto je trest nižší, byť jen o málo,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Daniel u VS požadoval zproštění obžaloby s tím, že se ničeho nedopustil. V prvním případě jej prý usvědčuje pouze nevěrohodná výpověď Špatného, ve druhém jen pachová stopa, a ta podle něj není důkazem dostačujícím pro jeho vinu. „O jeho vině není pochyb,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám