Hlavní obsah

Sním o vraždách děkana a pedagogů, vyhrožuje univerzitě v Brně student

• Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Hrozí Česku krveprolití podobné nedávné norské tragédii? Podobným masakrem vyhrožuje někdejší student Filosofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně Dariusz Damian Sieczkowski. Mladého Poláka soud odsoudil k podmínečnému trestu za přestupky na půdě univerzity, ve středu pak Krajský soud v Brně verdikt potvrdil. Sieczkowski už dříve předesílal, že se v takovém případě pomstí na konkrétních lidech.

Článek

V textech na internetu otevřeně hovoří o masakru pedagogů a své touze zemřít jako mnohonásobný vrah při přestřelce s policií.

Podle soudce brněnského Městského soudu Michala Kabelíka, který Sieczkowskiho potrestal podmínkou, na něj mladý muž nepůsobil dojmem člověka, který by se mávnutím proutku přeměnil v masového vraha. „Byl vzdělaný, chytrý, výborně uměl česky. Měl jsem z něj spíše pocit jakéhosi křečovitého recesisty,“ řekl Právu Kabelík.

Univerzita nemá na zvýšení bezpečnosti

„Zmíněné osoby zvažují podání trestního oznámení. Univerzita má nastavené nějaké systémy ochrany, které fungují, ale další opatření asi v tuto chvíli nemůžeme přijímat. Máme vrátné, studenti se tam, kde je to nutné, identifikují pomocí studentských karet,“ řekla Právu mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová s tím, že univerzita může těžko postavit před vchod do budov hlídače, kteří budou kontrolovat všechny příchozí.

Hrozbě masakrem nemůže Masarykova univerzita čelit zvýšenou ochranouVideo: Petr Kozelka, Právo

„Výhružky rozhodně nepodceňujeme, přijali jsme adekvátní opatření, které ale nebudeme dále z taktických důvodů specifikovat,“ prohlásila jihomoravská policejní mluvčí Andrea Straková.

Odešel před několika lety

Sieczkowski se ve zlém s fakultou před několika lety rozešel, soud ho potrestal podmínkou a zákazem pobytu na její půdě za několik na první pohled úsměvných útoků žluklým máslem či rybami.

Polský student se proti rozsudku odvolal, Krajský soud v Brně ovšem ve středu jeho odvolání zamítl a trest potvrdil. Sieczkowski přitom už dříve předesílal, že pokud bude jeho odvolání zamítnuto, bude následovat pomsta. „Filosofická fakulta a Masarykova univerzita se tím budou chlubit. Nebudu mít tedy na výběr a budu muset vyměřit spravedlnost sám. Nedokážu se smířit s bezprávím a beztrestností těchto lidí,“ končí.

Sieczkowski studoval na brněnské filosofii na Ústavu slavistiky, byl však ze studia podmínečně vyloučen a poté nebyl přijat k doktorskému studiu. Na fakultě se poté objevilo několik desítek zalepených zámků dveří, před kabinetem jednoho z pedagogů byl nalezen exkrement, za skříněmi zkažené ryby a na klikách žluklé máslo. Za to byl potrestán podmínkou, jenže to ho zřejmě vybudilo k výhrůžkám krvavou odvetou.

Foto: archiv, Právo

„Nedokážu se s tím smířit a nehodlám umřít jako pachatel. Kvůli rodinným a finančním problémům nemám už co ztratit. Kvůli několika vlivným lidem jsem na mizině. Každou noc sním o tom, jak zapaluji budovy Masarykovy univerzity a vraždím své pronásledovatele. Vraždím Josefa Kroba, Michala Brandejse, Romana Madeckého, Magdalenu Czaplu, parodii na soudce Kabelíka a zkorumpované policajty. Raději půjdu do vězení za mnohonásobnou vraždu než za něco, co jsem neudělal. Nejraději bych ale zahynul během přestřelky s policií,“ hrozí vraždou děkanovi a dalším pedagogům školy.

„Nedivím se masakrům na školách nebo Breivikovi. Prostě neexistuje jiná možnost. Vy Češi jste národ zbabělců. Dokážete jenom útočit, když se oběť nemůže hájit, a útočíte do smrti jenom pro potěšení. Jste prostě sadisti. Pokud dojde ke krveprolití, mějte na paměti - nedali jste mi na výběr. Já mám něco, co mi umožní očistit mé jméno - vy budete oplakávat zločince, já už se spravedlnosti nedočkám. Umřu jako vrah a šílenec. A ještě přede dvěma roky jsem byl nadějný student se skvělou budoucností,“ pokračuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám