Hlavní obsah

Soud zprostil viny muže, kterého starostka vinila ze stalkingu

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov

Osvobozující rozsudek si vyslechl v úterý u Okresního soudu v Sokolově Ladislav Janoušek z Horního Slavkova na Sokolovku. Toho starostka města Jana Vildumetzová (ODS) obvinila z nebezpečného pronásledování, takzvaného stalkingu. Verdikt zatím není pravomocný.

Foto: Martin Polák, Právo

Ladislav Janoušek v budově sokolovského okresního soudu.

Článek

Podle obžaloby měl muž starostce 16 měsíců zasílat obtěžující, agresivní a vyhrožující SMS zprávy na její služební mobilní telefon. Pro Právo starostka už před časem uvedla, že jich po přepsání na papír bylo na sedm stránek.

„Chodil za mnou i na radnici pod záminkou důležitých věcí, pak se z toho ale vyklubaly otázky osobního charakteru. Řekl, že je do mne zamilovaný. Před svědky jsem mu ale odpověděla, že o něho nemám zájem,“ popsala nedávno své potíže Vildumetzová.

„Jeho jednání bylo obtěžující, někdy až za hranicí slušného vkusu, ale nebyl to trestný čin,“ uvedl mimo jiné ve zdůvodnění rozsudku soudce Emil Pešina s tím, že chování Janouška nemohlo vyvolat u Vildumetzové obavy o svůj život a zdraví nebo zdraví svých blízkých.

„Nedá se říci, že by ji bombardoval SMS zprávami každý den. Číslo svého služebního telefonu starostka sama zveřejnila a apelovala na obyvatele města, aby se na ni s problémy ve městě obraceli,“ poznamenal soudce.

Prakticky to samé od počátku případu tvrdil sám Janoušek. Že se jen zajímá o dění v Horním Slavkově a upozorňuje na nešvary.

„Tento soud mám za to, že poukazuji na trestnou činnost na radnici. V poslední době se cítím starostkou terorizován, stěžovala si na mě i u mého zaměstnavatele, aby mě vyhodil,“ řekl Janoušek ve své závěrečné řeči.

Státní zástupkyně se chce po doručení písemné verze rozsudku odvolat.

Reklama

Výběr článků

Načítám