Hlavní obsah

Policisté nejdříve hledali zmatenou volající, nakonec zachránili z hořícího domu dítě

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrudim

Dokonalý místní přehled a rychlá reakce policistů na zmatečné oznámení vedly k záchraně tříletého dítěte na Chrudimsku před udušením. Příběh začal v neděli okolo druhé hodiny ráno nejasným a chaotickým oznámením, které učinila třiadvacetiletá žena. Ta zavolala na linku 155 a operátorce záchranné služby sdělila své jméno a že se nachází někde u Ústí nad Orlicí na chatě, která je plná kouře a spolu se synem nemůže ven.

Článek

Policisté však velice rychle zjistili, že žena volala z jedné obce nedaleko Skutče na Chrudimsku. „Operační důstojník vyrozuměl policejní hlídku, aby uvedenou lokalitu prověřili. Když policisté uslyšeli jméno, kterým se volající žena představila, tak je jejich osobní znalost dovedla k jejímu otci,“ uvedl Právu policejní mluvčí Lukáš Maier.

V hlídce totiž naštěstí sloužil policista, který již s ženou a jejím otcem v minulosti hovořil a jejich příjmení mu utkvělo v paměti. Od otce se následně dozvěděli adresu, na které jeho dcera spolu s tříletým synem bydlí.

Byla v obličeji i na oblečení zcela pokryta sazemi
mluvčí policie

Když policisté dorazili k domu, kde by mohla žena skutečně být, nezaznamenali na první pohled nic podezřelého. V domě byl relativní klid, ale přesto nechtěli nic podcenit a začali prozkoumávat okolí domu.

„Po chvíli spatřili v okně za rohem budovy, ve zvýšeném přízemí, siluetu ženy. Ta stála u pootevřeného okna s mobilním telefonem v ruce a byla v obličeji i na oblečení zcela pokryta sazemi,“ upřesnil Maier.

Z jednoho místa jsem uslyšel zvuky podobné chropění.
zasahující policista

Policisté si navíc všimli, že z okna mírně vycházel kouř. Žena s policisty vůbec nekomunikovala a pouze se nepřítomně dívala z okna. Nebylo na co čekat, jeden z policistů si k domu přistavil lavici a pootevřeným oknem vlezl dovnitř bytu. Druhý policista na místo ihned přivolal hasiče i zdravotníky.

„Neviděl jsem žádné plameny, byt byl plný kouře, a tak jsem si svítil baterkou při zemi, kde bylo alespoň trochu vidět. Hledal jsem dítě, o kterém jsem věděl, že by zde mělo být. Z jednoho místa jsem uslyšel zvuky podobné chropění. Zanedlouho jsem spatřil malého chlapce ležícího na podlaze. Opatrně jsem ho odnesl k oknu a předal kolegovi. Poté jsme oknem vytáhli ven i jeho matku,“ uvedl jeden ze zasahujících policistů.

Policista se do bytu poté znovu vrátil a celý ho ještě jednou prohledal, ale nikoho dalšího už nenašel. Před domem se již matky i dítěte ujali zdravotníci a následně je převezli sanitním vozem do nemocnice k ošetření a hospitalizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám