Hlavní obsah

Ukrajinec dostal za smrt krajana tříletou podmínku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Šestadvacetiletý Ukrajinec Vladimir Dronyk, který letos v dubnu na ubytovně ve Frenštátě pod Radhoštěm při rvačce zabil svého krajana, dostal za svůj čin podmíněný trest. V úterý o tom překvapivě rozhodl Krajský soud v Ostravě. Muže potrestal za ublížení na zdraví s následkem smrti.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ukrajinec Vladimir Dronyk

Článek

Muž dostal tříletý trest podmíněně odložený na pět let. Současně ho propustil z vazby.

Soudkyně Renáta Gilová v odůvodnění rozsudku konstatovala, že obžalovaný jednal v silném rozrušení a jeho pohnutku lze označit jako omluvitelnou. Podle svědků si totiž muž, který útok Dronyka nepřežil, počínal jako smyslu zbavený a napadal všechny kolem něj.

Jednal pod vlivem rozrušení a ohrožení

„Obžalovaný jednal pod vlivem silného rozrušení a pocitu ohrožení vlastního života,“ řekla soudkyně. „Poškozený toto jednání do jisté míry sám vyvolal,“ dodala. To ovšem podle soudkyně nezbavuje obžalovaného trestní odpovědnosti.

Verdikt o propuštění z vazby nabyl právní moci, protože státní zástupce s ním souhlasil. Obžalovaný proto bude ještě v úterý propuštěn z vazby. Co se týče případného odvolání proti rozsudku, ponechal si žalobce lhůtu.

Tragédii předcházelo popíjení alkoholu, následovala hádka a pak i fyzický útok. Podle obžaloby se Dronyk zamkl ve svém pokoji, kam se jeho krajan snažil dostat. Vylomit dveře se mu ale nepodařilo. Dronyk poté z místnosti vyběhl a na druhého Ukrajince zákeřně zaútočil. Udeřil ho do hlavy pivní lahví a bil ho pěstmi.

Napadený při pádu nešťastně uhodil hlavou o zeď a utrpěl vážné poranění. Jeho spolubydlící ho pak odtáhli do jiného pokoje, kde muž bez pomoci zemřel.

„Bezprostřední příčinou smrti byl úrazový otok mozku při krvácení pod tvrdou plenu mozkovou,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Dronyk se k útoku na svého krajana přiznal a vyjádřil nad následky svého činu lítost.

Reklama

Výběr článků

Načítám