Hlavní obsah

Rozuzlení v kauze Amsterdam shopů přijde v listopadu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Slyšením soudních znalců a dalších svědků pokračovala v úterý u Okresního soudu (OS) v Olomouci kauza Amsterdam shopů. Soudkyně Markéta Langerová však jednání musela odročit za účelem předvedení dosud nevyslechnutých svědků, kteří se k soudu bez omluvy nedostavili. Pokračovat se bude 2. listopadu, kdy zřejmě padne i rozsudek.

Foto: Petr Marek, Právo

Polský podnikatel Artur Slawomir Kamedula u Okresního soudu v Olomouci.

Článek

Majitel sítě zmíněných prodejen Polák Artur Slawomir Kamedula (25) čelí obžalobě z šíření toxikománie. „Ve svých prodejnách nabízel syntetické drogy pod záminkou, že jde o sběratelské předměty,“ uvedla již dříve státní zástupkyně Lenka Kremzerová.

Kamedula podle ní jako jediný společník firmy Poland Corporation podnikal se záměrem zisku z prodeje předmětů obsahující chemické sloučeniny, přestože věděl, že mají dlouhodobý vliv na psychiku a zdraví lidí. „Sběratelské předměty“ se prodávaly v obchodech v Brně, Olomouci, Ostravě, Havířově, Frýdku Místku, Českém Těšíně a Karviné, a to od prosince 2010 do letošního 22. dubna.

Předměty nebyly určeny ke konzumaci

Právě ten den vstoupila v platnost novela zákona, která doplnila seznam zakázaných omamných a psychotropních látek o 33 narkotik. Ta také přispěla k tomu, že obchody prodávající syntetické drogy jsou nyní uzavřeny.

Polák, kterého policisté zadrželi v dubnu v Olomouci, u OS obžalobu odmítl s tím, že jeho firma vše dělala v souvislosti s právem a předpisy České republiky. Tvrdil, že předměty nebyly určeny ke konzumaci, což stálo na etiketách a bylo to i na internetu. Poukázal i na to, že prodejen se stejným sortimentem byly v Česku, ale i v dalších zemích Evropské unie, desítky, a nikdo nebyl stíhán ani postižen.

Podle obhájce má být zproštěn obžaloby

Znalci v úterý u OS konstatovali, že drogy obsažené v Kamedulových „suvenýrech“ nebyly do přijetí uvedené novely příslušného zákona na seznamu omamných a psychotropních látek a jedů. „Při vyšších dávkách ale mohou být lidskému organismu nebezpečné,“ upozornil například znalec z oboru toxikologie Peter Ondra.

Podle Polákova obhájce Tomáše Sedláčka by přesto jeho klient měl být obžaloby zproštěn.

„I Poslanecká sněmovna v důvodové zprávě týkající se novely inkriminovaného zákona konstatuje, že to, co je Kamedulovi kladeno za vinu, není právně postižitelné. Koresponduje to také s postupem policejních orgánů, které došly k závěru, že jednání, jak je právně postaveno, trestné není. Svědčí o tom fakt, že stíhán je výhradně Kamedula, byť obdobných případů je celá řada,“ řekl Právu Sedláček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám