Hlavní obsah

Kandidát na českého prezidenta uprchl, mezinárodní zatykač stále chybí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý kandidát na prezidenta ČSFR z roku 1992 Jiří Včelař Kotas, který je spolu s dalším mužem obžalovaný z pokusu o podvod s padělanými obrazy a na nějž vydal ostravský krajský soud v dubnu příkaz k zatčení, může být zatím spokojen. Ani půl roku od zahájení hlavního líčení na něj stále nebyl vydán zatykač, který by platil i za hranicemi. Ostravský soudce Pavel Suchánek tvrdí, že k tomu není důvod. Přitom ještě na jaře tuto možnost zvažoval.

Foto: Archiv, Právo

Jiří V. Kotas na snímku z roku 1992

Článek

Kauzou padělaných obrazů se má ostravský soud znovu zabývat už dnes v úterý a je téměř jisté, že Kotas se ani tentokrát před trestní senát dobrovolně nedostaví, protože podle všeho pobývá v Kanadě, kde má i státní občanství. Nepřišel ani v dubnu na zahájení hlavního líčení, přestože dříve s českou policií spolupracoval. Jakmile ale začal soudní proces, slehla se po něm zem.

Soudce Pavel Suchánek v dubnu zvažoval, že vydá mezinárodní zatykač. Dokonce se obrátil na ministerstvo spravedlnosti s dotazem, zda Kanada běžně vydává své občany ke stíhání do České republiky. Poté, co podle informací Práva dostal odpověď, že v tomhle směru není žádný problém, překvapivě se rozhodl, že mezinárodní zatýkací rozkaz nevydá.

Čas hraje pro obžalovaného

Podle státního zástupce přitom čas hraje ve prospěch obžalovaného. „Soud ho sice může soudit v jeho nepřítomnosti jako uprchlého, může i vynést rozsudek a až potom vydat příkaz k dodání do výkonu trestu. Problém je ale v tom, že ten člověk může později kdykoliv požádat, aby se proces opakoval, může i navrhnout nové svědky. Pak se hlavní líčení musí konat znovu. A který z odsouzených by nevyužil této možnosti, když mu ji zákon dává?“ posteskl si státní zástupce Dušan Táborský. Rozhodnutí soudu ale nechtěl přímo komentovat.

Soudce Pavel Suchánek vysvětluje, že potřeba vyslechnout Kotase jako obžalovaného není tak silná, aby soud nemohl vynést rozsudek v jeho nepřítomnosti. Svou roli hraje i riziko, že obžalovaný bude zproštěn viny.

„Stíhání je nadále vedeno jako proti uprchlému, mezinárodní zatykač zatím není nutný. Obžalovaný v přípravném řízení nevypovídal a není jasné, zda věc skončí odsuzujícím rozsudkem. Já to zatím nevím,“ řekl soudce s tím, že i v případě druhého obžalovaného již pominula potřeba vazebního stíhání a ten byl propuštěn na svobodu a k soudu by se měl dostavovat.

Kotasovi hrozí desetiletý trest

Jiřímu Včelařovi Kotasovi hrozí deset let vězení. Spolu s ním je obžalován také obchodník Miroslav Simon. Oba muži podle obžaloby nabízeli v roce 2009 v ostravské galerii Chagall šest padělaných obrazů Marka Chagalla, Vasilije Kandinského a dalších malířů.

Majitel galerie ale na schůzce na první pohled poznal, že jsou to padělky. Později bylo zjištěno, že pocházejí z padělatelské dílny v západních Čechách. Obviněno bylo i několik dalších členů této organizované skupiny včetně místní malířky. Tuto část kauzy ale bude soud projednávat samostatně.,

„Šlo o díla, která měla vzniknout v rozpětí šedesáti let. Všechna přitom byla malována stejnými barvami a podobnými odstíny. Bylo patrné, že je maloval jeden člověk,“ řekl Právu zástupce ostravské galerie, jak lehce na podvod přišel.

Podle soudce Pavla Suchánka však důkazní situace není tak jasná. Soud musí obžalovaným prokázat, že skutečně věděli, že nabízené obrazy jsou falza. A to nebude jednoduché. „Měli jsme tady znalce, který se sám divil, že nejde o pravé obrazy,“ řekl soudce.

Hlavní líčení by mělo pokračovat výslechy dalších svědků, většina z nich se ale podle soudce omluvila. Vyslechnut tak bude zřejmě jen jeden svědek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám