Hlavní obsah

V českých věznicích se chystaly vzpoury

Aktualizováno

Vězeňská služba spolu s policií překazila přípravy na vzpouru v několika věznicích, kterou údajně iniciovali členové takzvaného Berdychova gangu. Informovala o tom v pondělí televize Prima.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve věznicích byly zabaveny zbraně, vězňové prý chystali útěk. Zásah svých podřízených potvrdil televizi ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

„Existují indicie, že se skutečně chystala vzpoura,“ potvrdila Právu mluvčí vězeňské policie Markéta Prunerová. Zapojení Berdychova gangu však označila za spekulace.

Podle informací Práva vězni, kteří měli možnost pracovat v kovodílnách, upravili určité předměty tak, aby byly nebezpečné okolí. Nejednalo se však o střelné zbraně.

"Zveřejnění celé záležitosti nepovažujeme za šťastné"

Za rozkrytím chystané vzpoury údajně stála Bezpečnostní informační služba (BIS). Její mluvčí Jan Šubert to však odmítl.

„Náš útvar na věci od prvopočátku úzce spolupracoval s vězeňskou službou, konkrétně ředitelem odboru kontroly vězeňské služby. V této věci jsme prováděli operativní činnost. Zveřejnění celé záležitosti nepovažujeme za šťastné a z taktických a bezpečnostních důvodů k tomu žádné podrobnější informace zveřejňovat nebudeme,“ komentoval to mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Hlavní vzpoura měla být na Pankráci

Hlavní část vzpoury se měla odehrát v pankrácké věznici. Skupina vězňů ji chtěla ovládnout za čtyři minuty.

Při razii se našly desítky zbraní. Sečných, bodných a podle TV Prima dokonce i střelných. Berdychovci údajně spolu s dalšími vězni chtěli nejdřív ovládnout velín, tedy řídící centrum věznice, tak aby nikdo nemohl zavolat pomoc a  posily.

Vězeňská zbrojnice měla být dalším cílem. Tam jsou uloženy zbraně dozorců. Od pistolí a brokovnic až po samopaly. Skupina trestanců by tak získala obrovský arzenál, se kterým by mohla prchat.

Vzpoura měla podle TV Prima začít předminulý víkend v noci ze soboty na neděli. Vězeňská služba ji ale na poslední chvíli překazila zásahem spolu se zásahovými jednotkami a zřejmě hned v několika věznicích.

Okolnosti už vyšetřuje policie. Situace v českém vězeňství je přitom v posledních letech kvůli nedostatku financí bídná. Věznice jsou přeplněné a kvůli úsporám se šetří s energiemi i teplou vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám