Hlavní obsah

Možnou korupcí při prezidentských milostech se již zabývá policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté se začali zabývat případem možné korupce při udělování prezidentské milosti. Podle mluvčího policejního prezidia Jaroslava Ibeheje budou nyní shromažďovat a vyhodnocovat informace. Až poté se rozhodnou, zda zahájí úkony trestního řízení či nikoliv.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová u soudu

Článek

Na možnou korupci v souvislosti s prezidentskými milostmi poukázal v nejnovějším čísle týdeník Respekt. Podle týdeníku existují dva svědci, kterým se o tom, že prezidentská milost pro ni byla koupená, svěřila někdejší policistka Radka Kadlecová. [celá zpráva]

"Mohu potvrdit, že se tímto případem protikorupční policie začala zabývat," řekl ČTK mluvčí Ibehej.

Kadlecová, někdejší zaměstnankyně cizinecké policie v Karlových Varech, byla odsouzena za přijímání úplatků od cizinců žádajících o pobyt v ČR. Milost jí prezidentská kancelář udělila v roce 2009.

O korupci mluvila několikrát

Respekt zveřejnil část lékařské dokumentace ze stejného roku, kdy se Kadlecová psychicky zhroutila poté, co měla nastoupit na dva roky do vězení. Autor textu, primář psychiatrického oddělení v Ostrově Martin Konečný ve zprávě napsal, že Kadlecová "uvádí, že pro ni je 'zakoupena milost' u prezidenta republiky. Na cílený dotaz potvrzuje, že úplatky přijali taky poradci prezidenta".

"Musím kategoricky vyloučit, že by k podobnému jednání vůbec mohlo dojít. Stanovený systém pro posuzování žádostí o udělení milosti prezidentem republiky jakoukoli možnost zneužití vylučuje," reagoval v Respektu mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Lékař tehdy věc podle týdeníku konzultoval s právníkem nemocnice, který mu sdělil, že informace podléhá lékařskému tajemství. Konečný vše ohlásil na policii až nyní, když zjistil, že na korupci se začala vztahovat ohlašovací povinnost.

O korupci při udělení milosti přitom Kadlecová hovořila i s Miroslavem Dorňákem, starostou obce Chyš na Karlovarsku, kde žije. Žádala jej o podpůrný dopis prezidentské kanceláři, uvedl týdeník. Dorňák po poradě v zastupitelstvu vyhověl, později mu prý Kadlecová řekla, že šlo jen o formalitu. "Milost byla zaplacená, potřebovali mít pouze naoko něco v ruce. Cítil jsem se podvedený," řekl Respektu starosta.

Podle Respektu je přitom možné, že za zařízením milosti pro expolicistku Kadlecovou mohl stát její strýc, vlivný podnikatel v regionu Alfréd Fajkoš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám