Hlavní obsah

Muži chtěli upálit sousedy, teď stojí před soudem

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Třiačtyřicetiletý Ivo Hovorka a o tři roky starší Roman Klimeš z České Třebové v pondělí stanuli před trestním senátem Krajského soudu v Hradci Králové, kde se zpovídají z pokusu o vraždu. Podle spisu chtěli letos v zimě v České Třebové – Lhotce upálit členy rodiny, s níž měli dlouhodobé sousedské spory.

Článek

„Klimeš při konzumaci alkoholických nápojů navedl Hovorku k zapálení domu a usmrcení členů rodiny. Vybavil jej prázdnou lahví a předal mu částku 60 korun s tím, aby na čerpací stanici koupil benzín, polil jím dům a zapálil jej. Hovorkovi za to slíbil vyplatit odměnu deset tisíc korun,“ stojí v obžalobě.

Hovorka 3. února večer koupil benzín, smíchal ho s acetonem, přišel k chatce, v níž byli čtyři lidé, polil dřevěnou verandu a zapálil ji, a to včetně vstupních dveří, které byly jedinou únikovou cestou.

Požár se rozšířil dovnitř a zplodiny vnikly do podkroví. Zatímco majitel domku a jeho dospělý syn se pokoušeli plameny uhasit, osmašedesátiletá manželka majitele a její třináctiletý vnuk v obavě o život vyskočili z bezmála čtyřmetrové výšky z podkrovního okna. Žena se přitom vážně zranila.

Škoda, způsobená požárem, byla vyčíslena na více než 120 tisíc korun. Policisté Hovorku, který se pod tíhou důkazů doznal, dopadli ještě téže noci pomocí služebního psa. Hlavní líčení je u hradeckého soudu naplánováno do pátku a oběma obžalovaným hrozí až dvacetileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám