Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 18 let lékaři za vraždu pacientky

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 18 let za mříže poslal v pondělí Vrchní soud (VS) v Olomouci lékaře E. Bednáře (51) z Valašského Meziříčí za vraždu jeho pacientky. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 14. července, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

E. Bednář u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Vše se odehrálo loni v noci z 1. na 2. listopadu v bytě v Ostravě, kde Bednář navštívil důchodkyni, kterou znal jako svou pacientku z výkonu dřívější lékařské praxe. Nešťastnici tam srazil na podlahu a krk jí stáhl blíže nezjištěným širokým škrtidlem, kterým ji udusil.

Poté z bytu odcizil různé věci, například šperky, finanční hotovost, mobil, fotoaparát, to vše v hodnotě téměř 33 tisíc korun. Většinu ukradených věcí našla policie druhý den v zastavárně. Obžalovaný byl totiž v době před hrůzným činem bez práce i bez peněz. V posledních týdnech před 1. listopadem 2010 se dopouštěl drobných krádeží v obchodech i v rodině, okradl matku i bývalou přítelkyni, byla na něho vedena řada exekucí.

Byl prý opilý

U VS se domáhal vrácení věci KS. Hájil se mimo jiné tím, že nemůže uvěřit, že by se skutku, kladeného mu za vinu, dopustil. Tvrdil, že z osudného dne si nic nepamatuje, protože byl opilý a navíc trpí duševní chorobou. Nemůže prý proto říct, co se v bytě zavražděné odehrálo.

Popřel, že by měl v úmyslu ženu usmrtit a navíc tak učinit, aby pro sebe získal nějaký majetkový prospěch. Připustil však, že za blíže nejasných okolností mohl věci z bytu seniorky odcizit, kdy a jak k tomu mohlo dojít, ale neví. Jeho vinu podle něj nelze spolehlivě prokázat. Vrchní soud však jeho obhajobu neakceptoval.

„Důkazy obžalovaného jednoznačně usvědčují. O jeho vině není nejmenších pochyb,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám