Hlavní obsah

Kauza Zádamského gangu definitivně končí

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Tečku za soudními procesy v kauze Zádamského gangu, který měl v západních Čechách terorizovat podnikatele, udělal Nejvyšší soud (NS), když odmítl dovolání Nejvyššího státního zastupitelství.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Milan Zádamský

Článek

Tehdejší šéfka žalobců Renata Vesecká nesouhlasila s verdiktem Krajského soudu v Plzni, který ze dvanáctičlenné skupiny obžalované ze závažných trestných činů odsoudil pouze čtyři muže za drobné delikty k podmínkám, případně ročním trestům. Právu to v pondělí potvrdil mluvčí NS Petr Knötig.

„NS dovolání odmítl. Další podrobnosti zatím nelze sdělit, dokud nebude odůvodnění doručeno účastníkům řízení,“ prohlásil Knötig.

Vesecká ve svém dovolání tvrdila, že verdikt plzeňského a následně i Vrchního soudu v Praze je v extrémním rozporu s důkazy. Podle obžaloby gang v čele s Milanem Zádamským působil na západě Čech od roku 1999, podnikatele prý vydíral výpalným a v případě odporu prý členové gangu neváhali ani sáhnout k násilí, ničení provozoven, napadání hostů, nechyběly údajně ani výhružky likvidací celých rodin.

Jenže soud členy gangu obžaloby zprostil s tím, že ve výpovědích desítek údajných poškozených byly velké rozpory. Sám Zádamský tvrdil, že svědci nehorázně lhali a policie to prý věděla. Vesecká v reakci na to upozornila, že obecné soudy podle ní nemají dostatek zkušeností s rozsáhlými kauzami zločinného spolčení, a proto k nim přistupují jako k běžné kriminalitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám