Hlavní obsah

Protikorupční policie šetří Jančíkův nevýhodný pronájem motolské skládky

Právo, Jakub Troníček

Detektivové z elitního protikorupčního útvaru se již zabývají zjištěními Práva o nevýhodném pronájmu lukrativní skládky v pražském Motole, kterou přihrál bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) soukromé firmě za sto korun ročně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Jančík

Článek

Právu to potvrdily dva nezávislé zdroje blízké vyšetřování. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej se k tomu odmítl vyjádřit: „V tuto chvíli to nebudeme komentovat.“

Policii podle informací Práva zajímají především okolnosti, za jakých Jančík patnáctihektarový areál skládky soukromé firmě EkoMotol CZ pronajal.

Ze smluv, které má Právo k dispozici, vyplývá, že pronájem pozemků získala společnost bez výběrového řízení v roce 2004 za 250 tisíc korun ročně, a to na 10 let s opcí na dalších deset let. V roce 2006 pak bylo na základě dodatku k původní smlouvě nájemné sníženo na zmíněných sto korun ročně.

Celý areál je přitom velmi lukrativní, na základě povolení od magistrátu z letošní zimy ho totiž firma komerčně využívá jako skládku suti. A to podle odborníků může přinášet pohádkové zisky.

Areál vynáší

Firma EkoMotol CZ ostatně v době podpisu první smlouvy podle zjištění Práva vykazovala obrat do 200 tisíc korun, zatímco o rok později už to bylo až deset miliónů a v současné době se obrat pohybuje mezi třiceti až šedesáti milióny korun.

Tím, že městská část pozemky pronajala za neobvykle nízkou částku, zřejmě podle projektového vedoucího nevládní protikorupční organizace Transparency International Stanislava Beránka přišla o milióny a ze strany jejího bývalého vedení tak mohlo jít o podezření ze spáchání trestného činu.

Jednatel společnosti Jindřich Frýdl již dříve pro Právo odmítl, že by nájemní smlouvy byly podepsány v rozporu se zákonem. „Nájemné bylo snížené kvůli tomu, že firma má na pozemcích na vlastní náklady vybudovat sportoviště pro děti,“ uvedl Frýdl.

Hřiště nevzniklo

Problém ale je, že na místě zatím žádné sportoviště nevyrostlo a ani neroste. To ostatně připouští i nové vedení Prahy 5.

To teď podle svého mluvčího Luďka Sefziga zvažuje, jak se pozemky budou v budoucnosti využívat. „Na základě nové koncepce rozvoje území pak bude smluvní vztah se společností EkoMotol CZ upraven,“ poznamenal k tomu Sefzig.

Současná smlouva firmy s Prahou 5 vyprší ke konci října 2014, povolení magistrátu k ukládání sutí platí do března stejného roku.

Kvůli svým aktivitám v čele radnice Prahy 5 byl kontroverzní exstarosta Jančík už obviněn, konkrétně ze zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s údajně neoprávněným postoupením pohledávek za nájemné Agentuře Praha 5. Státní zástupce ale v březnu letošního roku toho stíhání zrušil a uložil protikorupční policii, aby Jančíkovo obvinění lépe podložila.

Reklama

Výběr článků

Načítám