Hlavní obsah

U soudu s exposlancem Wolfem vypovídal bývalý ministr Bursík

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (Strana zelených) dorazil v pátek jako svědek ke Krajskému soudu v Ostravě, který se zabývá kauzou bývalého poslance Petra Wolfa (ČSSD) a jeho manželky Hany.

Bývalý ministr Martin Bursík vypovídal u souduVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Ti podle obžaloby zneužili dotace, které ministerstvo poskytlo v roce 2005. Oba tvrdí, že se ničeho špatného nedopustili. Bursíkův výslech začal v 10:30 hodin.

Martin Bursík u soudu vysvětloval zejména to, jakým způsobem se na Wolfův údajný podvod přišlo.

„Když jsem nastoupil na ministerstvo životního prostředí, mimo jiné jsme probírali téma zadávání studií a expertíz. Měli jsme určité pochybnosti o kvalitě některých prací, bylo tam podezření, že jde o plagiáty. V konkrétních dvou případech jsme předali materiály právní kanceláři, která má k dispozici software k odhalení plagiátorství. V tomto případě mám dojem, že 70 procent té práce byl plagiát. Takže jsme ihned firmě pana Wolfa vypověděli smlouvu,“ řekl Bursík s tím, že vymáhání škody ministerstvo předalo finančnímu úřadu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Wolf (vpředu) se u soudu potkal s bývalým ministrem Martinem Bursíkem.

Údajným jedenáctimiliónovým podvodem se soud zabývá už několik měsíců. Podle obžaloby Wolfova firma UT 2002 zneužila dotace na dva pochybné výzkumné projekty, které byly částečně zkopírovány z internetu. Wolf podle obžaloby předkládal nepravdivé údaje nejen v projektech navržených na dotace, ale také při následném uzavírání smluv o poskytnutí dotací.

Text obžaloby považuji za nepřehledný, v mnoha pasážích nesrozumitelný a zavádějící.
Petr Wolf

„Dále vyhotovoval zkreslené a nepravdivé průběžné i roční závěrečné zprávy,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová. Wolfova manželka Hana je obžalovaná z toho, že jako společnice stejné firmy podepsala jeden z dodatků ke smlouvě o poskytnutí dotací a předkládala při tom zkreslené a nepravdivé informace.

Foto: Aleš Honus, Právo

Martin Bursík u soudu

Bývalý poslanec ČSSD Wolf je jedním z několika přeběhlíků v Poslanecké sněmovně, kteří po volbách v roce 2006 podpořili vládu Mirka Topolánka. V roce 2009 vyšlo najevo, že se Topolánkův přítel Marek Dalík pokoušel přesvědčit reportéra České televize, aby stáhl svou reportáž o policejním vyšetřování Wolfa. Po několika měsících pak protikorupční policie Wolfa obvinila z podvodu s dotacemi.

Jednoznačně popírám, že bych uváděl nepravdivé, nepodložené údaje.
Petr Wolf

Wolf před soudem již dříve vypověděl, že se ničeho špatného nedopustil. Nevinná se cítí i jeho žena. „Text obžaloby považuji za nepřehledný, v mnoha pasážích nesrozumitelný a zavádějící. Jsou v něm skutečnosti, se kterými absolutně nemohu souhlasit,“ řekl Wolf při zahájení líčení. „Jednoznačně popírám, že bych uváděl nepravdivé, nepodložené údaje nebo zatajoval údaje či nedodržoval jakékoliv podmínky výběrového řízení,“ dodal Wolf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám