Hlavní obsah

Patnáctiletý chlapec napadl učitelku v Jihlavě

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Patnáctiletý chovanec Dětského domova se školou v Jihlavě napadl učitelku. Žena skončila v pracovní neschopnosti, ústav podal trestní oznámení. Právu to potvrdila policie i ředitel ústavu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Případ se odehrál 6. října. „Mladistvý chlapec napadl v budově školského zařízení učitelku - nejdřív slovně a poté i fyzicky. Zranění si vyžádalo lékařské ošetření. Věc zatím šetříme pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití, právní kvalifikace se ale může změnit. Vyžádali jsme si lékařskou zprávu, a ta bude pro další postup podstatná,“ shrnula policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Podle ředitele zařízení Radka Vovsíka jde o hocha o dva až tři měsíce staršího patnácti let. „Je to nešťastný případ. Chlapec je psychiatricky léčený právě pro agresivitu. Jde o polosirotka, jehož matka nemá kde bydlet, takže v ústavu jsou i jeho sourozenci,“ nastínil složitost situace ředitel.

Jak dodal, po útoku byl okamžitě povolán psychiatr, který zvýšil medikaci a nyní se jedná o dlouhodobějším umístění hocha v dětské psychiatrické léčebně. S agresivitou měl totiž potíže už v minulosti, během letních prázdnin se ale situace zklidnila.

"Vygradovalo to při přípravě oběda"

„Od září se stav opět zhoršoval. V inkriminovaný den byl hoch rozhozený už během vyučování, kdy slovně napadal vyučující. Vygradovalo to přitom při přípravě oběda, kdy si ho učitelka vzala spolu s dalšími dětmi na pomoc při chystání příborů. Po slovním konfliktu ji chlapec chytil pod krkem a povalil na stůl, přičemž došlo k poranění kolena. Učitelka ještě dokončila vyučování, ale poté odešla k lékaři, který jí s ohledem na poranění menisku doporučil 14denní neschopnost,“ popsal ředitel.

Útočník, který už tak pobývá v zařízení ve zpřísněném režimu, dostal pár trestů navrch - má zvýšenou pracovní zátěž a na volnočasové aktivity může na pár týdnů zapomenout.

„Naši zaměstnanci vědí, do jakého prostředí jdou – děti, které k nám přicházejí, sem rozhodně nejdou bez důvodu. Napadení vychovatele je tak víceméně standardní záležitostí. Je ale třeba zdůraznit, že léčením u nás skončil takový nezvládnutý afekt naposledy před šesti lety,“ upozornil Radek Vovsík.

Reklama

Výběr článků

Načítám