Hlavní obsah

Za ubití strýce vyfasoval bývalý hrobník devět let

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na devět let za mříže poslal ve čtvrtek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě bývalého hrobníka, nyní nezaměstnaného Dalibora Hladila (20) z Třebčína, místní části Lutnína na Olomoucku, za ubití svého 46letého známého.

Foto: Petr Marek, Právo

Dalibor Hladil u olomouckého krajského soudu.

Článek

Hrůzný čin Hladil spáchal v noci 22. března v bytě svého známého, kterého sám označil za „vzdáleného strýce“. Nešťastníka napadl v přítomnosti spolubydlícího po předchozí hádce a po požití alkoholu. Nejprve ho srazil údery pěstí na podlahu, poté jej kopal do hlavy a následně mu ještě dupal na hlavu a hrudník. Takto mu způsobil četná vážná zranění, kterým napadený podlehl.

Mrtvolu spolu se spolubydlícím oběti ukryli do vany a ten pak na druhý den přivolal policii. Hladil u KS vinu přiznal, odmítl však, že by známému šlapal po krku či hlavě.

„Není to pravda. Svědek, který to tvrdí, lže. Navíc já jsem z bytu odešel, zatímco on tam zůstal. V té chvíli známý ještě žil. Co bylo potom, nevím. Toho, co se stalo, je mi ale strašně líto a zabít jsem ho v úmyslu rozhodně neměl,“ řekl u KS Hladil, který čelil obžalobě z vraždy.

Foto: Petr Marek, Právo

Dalibor Hladil u olomouckého krajského soudu.

KS však zvolil mírnější právní kvalifikaci, a to těžké ublížení na zdraví. „Není pochyb o tom, že útočil právě obžalovaný. Nečinil však tak s úmyslem vraždit. Vyplývá to mimo jiné z charakteru útoku. Navíc obžalovaný po napadení ještě žil, a kdyby mu byla včas poskytnuta odborná lékařská pomoc, zemřít nemusel. Bohužel, všichni aktéři konfliktu byli opilí, a to vše zásadně ovlivnilo. Hladil nebyl dosud soudně trestán a je blízký věku mladistvým, a tak ač jeho resocializace je podle znalců ztížena, je trest na spodní hranici trestní sazby, která činí osm až šestnáct let,“ vysvětlil předseda senátu Eduard Ondrášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám