Hlavní obsah

Hrobník, který ubil a ukopal známého, stanul před soudem

Právo, Petr Marek
Ostrava

Brutální vraždu známého, ze které je obžalován bývalý hrobník, nyní nezaměstnaný Dalibor Hladil z Lutína na Olomoucku, začal ve středu projednávat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě.

Foto: Petr Marek , Právo

Dalibor Hladil u olomouckého krajského soudu

Článek

Hrůzný čin měl Hladil podle obžaloby spáchat v noci 22. března v Třebčíně v bytě svého známého, kterého sám označil za svého „vzdáleného strýce“. Nešťastníka tam napadl v přítomnosti jeho spolubydlícího, jenž v kauze vystupuje jako svědek.

Stalo se tak po předchozí hádce a po požití alkoholu. Nejprve ho srazil údery pěstí na podlahu, poté jej kopal do hlavy a následně mu ještě dupal na hlavu a hrudník. Takto mu způsobil četná vážná zranění, kterým napadený podlehl, když bezprostřední příčinou úmrtí byl těžký otok mozku při krevních výronech pod tvrdou klenbou mozkovou.

Hladil u soudu vinu přiznal, odmítl však, že by známému šlapal po krku či hlavě. „Není to pravda. Svědek, který to tvrdí, lže. Toho, co se stalo, je mi ale strašně líto a zabít jsem ho v úmyslu rozhodně neměl. Jinak však tady vypovídat nebudu,“ řekl u KS Hladil.

Vytáhl na něho nůž

Před policií uvedl, že známého navštěvoval často, aby „popili a pokecali“. Zpočátku prý měl z něj strach, ale to se časem změnilo. „Zatímco já jsem byl pořád silnější, on s léty sílu ztrácel,“ řekl policistům Hladil s tím, že známý ho v opilosti často vulgárně i fyzicky napadal.

„To se stalo i ten osudný den. V průběhu konfliktu na mě vytáhl lovecký nůž. Když šel proti mně, vyrazil jsem mu ho z ruky a již v afektu jsem ho chytil pod krk a poté, co mě chtěl udeřit, dal jsem mu pár ran. A přiznávám, že jsem do nich vložil veškerou sílu. Sesul se na zem a já ho pak ještě nakopl. On na to, ať vypadnu z jeho domu, že už mě nechce nikdy vidět. Tak jsem šel,“ vypověděl v přípravném řízení Hladil.

O smrti známého se dověděl od jeho spolubydlícího, který u potyčky byl. „Chtěl jsem vše oznámit na policii, ale byl to právě on, kdo mě od toho zrazoval. Dal jsem bohužel na něj. Proč to nakonec ale policistům ohlásil, nevím. Vím však, že když jsem z bytu odešel, známý žil a co bylo potom, mi známo není,“ tvrdil Hladil.

Jednání bude u KS pokračovat ve čtvrtek a vynesen by mohl být i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám