Hlavní obsah

Ve 14 vraždil a znásilňoval, ve 34 letech opět skončil ve vazbě

Právo, Milan Vojtek
Břeclav

Ve vazbě skončil čtyřiatřicetiletý vrah a lupič Jiří Daniel z Břeclavi. Rom putoval do vazby nedlouho poté, co vyšel z vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

”Na svobodu se dostal po odpykání osmiletého trestu a dlouho si tam nepobyl. Je ve vazební věznici s obviněním z dvojnásobné loupeže,” řekl Právu vedoucí kriminální policie v Břeclavi Josef Michálek.

Provinil se, když před hernou Delta 2. září napadl mladíka, po kterém vymáhal tisíc korun. Napadenému, který Romovi nic nedlužil, nakonec sebral pět set korun. Oběť další den oslovila v jiném podniku útočníka, aby peníze vrátil. Odpovědí byl další útok s komentářem, že mu má mladík vydat zbylých pět set korun a že mu od teď bude platit každý den.

Vraždil už jako čtrnáctiletý

”Soudce vyhověl návrhu na uvalení vazby. Hrozí mu až deset let za mřížemi,” řekl kriminalista. Čtyřiatřicetiletý Jiří Daniel vraždil již jako čtrnáctiletý, když  znásilnil a plácačkou na mouchy uškrtil starou ženu. Na svém kontě má několik loupežných přepadení, dvě poslední krátce po propuštění z vězení.

Daniel měl po zadržení prohlásit, že je mu to jedno, ve vězení bude fajn. Co prý venku, za mřížemi je králem on.

Romská kriminalita je v Břeclavi stále problémem. 17. září pronásledoval pachatel muže, který po nákupu ve stánku u nádraží dal peníze do zadní kapsy. Po dostižení dal útočník muži ránu pěstí, přičemž mu zlomil nos. Asi dvacetiletý Rom se pak zmocnil dvou set korun z kapsy kalhot.

Problémy s Romy

O deset dní později opět u nádraží zastavili dva Romové mladistvého, kterému nabízeli ke koupi mobilní telefon. To ale byla jen pouhá záminka, vzápětí jej s nožem a pod pohrůžkou újmy na zdraví okradli a utekli. Další případ je z úterý minulého týdne, obětí bylo dítě. Romové je přinutili zastavit a čtyřmi fackami je nutili vydat hodinky a náramky. Razanci hrozbě mělo dodat poničení kola.

”Situace není natolik vážná, jako je na Šluknovsku, přesto se nedá mluvit o bezproblémovém soužití. Agresivita roste. Navíc, některé z uvedených případů mají zřejmě na svědomí Romové odjinud. Podle všech indicií to nebyly naše známé firmy,” řekl kriminalista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám