Hlavní obsah

Ranní drama na porodním sále přežilo jen dítě, matka zemřela

Právo, Aleš Honus
Nový Jičín
Aktualizováno

Osmatřicetiletá žena zemřela v úterý ráno po porodu v novojičínské nemocnici. Dítě se narodilo zdravé. Rodička podlehla poruše krevní srážlivosti a lékaři jí ani při největší snaze nedokázali pomoci. Informoval o tom mluvčí novojičínské nemocnice Miroslav Fajkus.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Lékaři se snažili zastavit krvácení, které bylo opravdu masivní. Bohužel se jim to ale nepodařilo. Dokonce jí i operativně odstranili dělohu,“ řekl mluvčí. Dodal, že žena trpěla tak silnou poruchou srážlivosti krve, že neměla šanci na přežití.

Rodička již dříve porodila dvě děti, oba porody přitom proběhly bez komplikací. „Tentokrát její tělo ale přestalo produkovat látku potřebnou ke srážení krve. Lékaři zkoušeli úplně všechno, ani po odoperování dělohy se krev nedala zastavit,“ uvedl mluvčí.

"Bezprostředně po této události uložil ředitel novojičínské nemocnice svému náměstkovi okamžitě shromáždit veškerou zdravotnickou dokumentaci a zahájit prvotní šetření, zda ze strany nemocnice byly vyčerpány veškeré prostředky k odvrácení úmrtí. Nemocnice sama bude iniciovat šetření celé události nezávislou znaleckou komisí. Nemocnice vyjadřuje pozůstalým hlubokou soustrast, protože jde o velkou lidskou tragédii," doplnil Fajkus.

Případem se bude zabývat i policie. Neštěstí se stalo kolem šesté hodiny ráno.

Poslední podobný případ, kdy zemřela rodička kvůli poruše srážlivosti krve, se v nemocnici podle něj odehrál před dvanácti lety. Jde o náhlou zdravotní komplikaci, která je strašákem všech porodníků. Rodička zemřela při porodu před sedmi lety také v nemocnici v Havířově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám