Hlavní obsah

Nosorožčí rohy mizí i z vycpaných exponátů v českých muzeích

Právo, Aleš Honus
Město Albrechtice
Aktualizováno

Mezinárodní skupina obchodníků s rohy nosorožců, které se dají dobře zpeněžit na černém trhu v zahraničí, začala zřejmě operovat na území České republiky.

Článek

Minimálně ve čtyřech tuzemských muzeích už zloději připravili vycpané nosorožce o jejich výrůstky, ze kterých se pro potřeby asijského trhu vyrábí velmi silné afrodiziakum. Poslední případ prověřuje od uplynulého víkendu policie na Bruntálsku.

Neznámý zloděj se vloupal do africké expozice v zámku v Linhartovech. V tomto případě ale pachatel neměl moc velký důvod k radosti - po odřezání největšího rohu zjistil, že jde pouze o atrapu, a tak nechal ostatní rohy bez povšimnutí.

Evropské policejní statistiky dokládají, že počty obdobných krádeží se v celé Evropě počítají už na stovky. V České republice podobný případ vyšetřovala také policie v Praze, kde loni ukradli rohy nosorožcům hned ve dvou muzeích. Další podobný případ prověřuje od letošního června také policie na Šumpersku. Neznámí zloději na zámku Úsov ukradli dvěma nosorožcům všechny rohy v hodnotě miliónu korun.

Budou je střílet přímo v zoo?

„Už jsem zaslechl debaty, co se stane, až zloději zjistí, že jednodušší, než letět do Afriky, je zastřelit nosorožce v zoo. Zatím ale nevím o případu, kdy by se něco takového stalo,“ řekl Právu hlavní zoolog Zoo ve Dvoře Králové Pavel Moucha.

„Na černém trhu se údajně cena za tyto předměty pohybuje kolem 30 tisíc dolarů za kilogram. Rohy dospělých nosorožců z Afriky přitom můžou vážit i přes deset kilo,“ řekl Moucha s tím, že překupníci rohů dokonce v nedávné minulosti kontaktovali i zoologickou zahradu.

„Špatnou češtinou se domáhali koupě odřezků. Samozřejmě jsme je odmítli,“ dodal zoolog s tím, že rohy uhynulých zvířat z českých zoologických zahrad se používají výhradně pro muzejní účely, protože obchod s nimi je zakázán úmluvou CITES. Jak informoval týdeník Týden, evropský policejní úřad Europol se domnívá, že za krádežemi nosorožčích rohů v evropských muzeích je mezinárodně operující banda zločinců z Irska. Stejnou spojitost zmínili pro německý tisk někteří tamní kriminalisté.

„Budeme zjišťovat, zda vloupání do zámku v Linhartovech má souvislost s obdobnými případy v Úsově a v Praze,“ potvrdila mluvčí bruntálské policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám