Hlavní obsah

Odsouzený vrah se před propuštěním z vězení přiznal ke 13 let staré vraždě

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Už příští rok měl opustit brány věznice na deset let odsouzený vrah Zdeněk Tesař. Jenže ve dvaatřicetiletém muži se hnulo svědomí a přiznal se k 13 let staré vraždě dívky, se kterou se seznámil na diskotéce a když mu pak odmítla sex, měl ji uškrtit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Promluvit ho podle jeho slov přimělo to, aby se rodina zavražděné dívky konečně dozvěděla o jejím osudu, a také by mu stará vina prý bránila k normálnímu začlenění do společnosti. Nyní mu před brněnským Krajským soudem hrozí dalších 15 let vězení. Tělo dívky se nikdy nenašlo.

Tesař se svými dvěma kamarády v lednu 1998 vyrazil na brněnskou diskotéku Metro. Bylo mu necelých 19 let a seznámil se tam se stejně starou dívkou. Alkohol tekl proudem a nad ránem se s dívkou domluvil, že společně půjdou do jeho bytu.

Já jsem se naštval a uškrtil jsem ji.
odsouzený

„Šli jsme ke mně do pokoje a začali jsme se svlékat. Už jsme byli oba nazí a já tušil, že dojde na pohlavní styk. Tu holku jsem začal hladit na přirození a zasunul jsem jí tam prsty, ale ona mě chytla za ruku a řekla, co dělám. No a já jsem se naštval a uškrtil jsem ji,“ prohlásil Tesař.

Muž se se 13 let starým tajemstvím svěřil svému deníku a pak pracovníkům věznice. „Neměla šanci, jak se bránila, tak mě to ještě více rozčílilo. Když už byla mrtvá, pokusil jsem se na ní vykonat pohlavní styk, ale nešlo mi to. Usnul jsem vedle ní, ráno jsem ji oblékl a schoval pod postel. Po týdnu jsem ji pak zabalil do igelitových pytlů, převázal provazem a hodil jsem ji do kontejneru před domem, kde jsem ji zaházel odpadky,“ přiznal Tesař kriminalistům.

Je to agresivní sadista s nekrofilní komponentou.
Znalkyně

Z vězení pak vzkázal, že využívá svého práva a k soudu nepřijde. Při výslechu policejní komisař několikrát zaznamenal, že se muž při popisu roky starých událostí smál.

V kriminále skončil Tesař v roce 2002 poté, co na konci května toho roku zavraždil po sexu sedmnáctiletou dívku. Byl zdrogovaný, opilý a rozčílilo ho, když dívka odmítla jeho požadavek na další pohlavní styk. Proto ji uškrtil.

Podle znalců se jedná o nebezpečného devianta. „Je to agresivní sadista s nekrofilní komponentou. Jeho pobyt na svobodě je vysoce nebezpečný,“ upozornila znalkyně z oboru psychiatrie s tím, že muž by mohl skončit i za branami detenčního ústavu.

„Má velmi silnou agresivní složku. Tu spouští pocit nepřijetí, odmítnutí a ohrožení vlastních zájmů. Často tak činí jako kompenzaci vlastní méněcennosti,“ dodala psycholožka. Senát v čele s Jiřím Stýblem by mohl vynést nad Tesařem verdikt už ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám