Hlavní obsah

Český voják zraněný v Afghánistánu po třech měsících zemřel

Novinky, pno, aš
Olomouc
Aktualizováno

V olomoucké vojenské nemocnici zemřel v neděli ráno voják, který byl 6. července těžce zraněn po napadení české jednotky v Afghánistánu. Informoval o tom generální štáb české armády. Stal se pátou obětí války.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Předsunuté stanoviště ve Vardaku

Článek

Dvaatřicetiletý rotmistr Adrian Werner nastoupil do české armády v květnu 2004 k 71. mechanizovanému praporu do Hranic na Moravě. U této jednotky z pozice kulometníka postupoval ve vojenské hierarchii až do funkce zástupce velitele 2. palebné čety minometné baterie.

Během služby se třikrát zúčastnil zahraniční mise, dvakrát v Kosovu a naposledy v Afghánistánu, kde působil jako instruktor výcvikového praporu. 6. července byl při napadení předsunuté základny v provincii Vardak těžce zraněn.

„Na místě mu byla poskytnuta první pomoc a odborná péče ve zdravotnickém zařízení u českého polního chirurgického týmu na základně v Kábulu,“ řekla Jana Růžičková z Generálního štábu české armády.[celá zpráva]

Druhý den po incidentu byl přepraven vojenským speciálem do České republiky do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde mu byla ihned poskytnuta specializovaná péče. V srpnu po dohodě s rodinou byl převezen na specializované pracoviště do vojenské nemocnice v Olomouci, kde bohužel svým zraněním podlehl.

„Armáda v Adrianu Wernerovi ztrácí skvělého profesionála, vojáka tělem i duší, který bezezbytku naplnil slova přísahy a obětoval svůj život pro lepší život jiných,“ doplnila Růžičková.

Americký generál ocenil české vojáky

Českých vojáků v Afghánistánu sice není moc, přesto tam odvádějí skvělou práci. V rozhovoru s ČTK to řekl vrchní velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) v Afghánistánu John Allen, pod nějž spadá na 100 000 vojáků z desítek zemí světa.

"Není jich mnoho, ale přínos, který mají, zdaleka převyšuje jejich počet v Afghánistánu," řekl o českých vojácích americký generál. "V Afghánistánu se zapojují dlouhou dobu a dělají, tedy alespoň co se mě týká, skvělou práci," dodal.

"Do budoucna by Allen stál třeba o české školitele, kteří by pomáhali s výcvikem afghánských bezpečnostních sil.

Čeští vojáci v afghánském VardakuVideo: Alex Švamberk, Novinky

V Afghánistánu bylo za deset let nasazeno více než 7000 českých vojáků. Pět jich padlo.

Předchozí české oběti války v Afghánistánu

Válka v Afghánistánu si vyžádala celkem čtyři životy českých vojáků. Jeden padl 17. března 2008. Zabil ho sebevražedný atentátník. Další český voják zahynul 4. května 2007, když se na něj sesula lavina kamení. Třetí zemřel 30. dubna 2008 při výbuchu nastražené nálože.

Naposledy zahynul v Afghánistánu 31letý voják v úterý 31. května. V provincii Vardak najel se svým autem u vesnice Salar na bombu. Spolu s Čechem zahynul při výbuchu nálože i afghánský tlumočník. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám