Hlavní obsah

Česká policie výrazně pomohla k dopadení podezřelých v kauze Ikea

Právo, Radim Vaculík

Velmi důležitou roli při dopadení dvou podezřelých Poláků, kteří vyhrožovali prostřednictvím nastražených bomb švédskému obchodnímu řetězci Ikea, sehráli podle informací Práva čeští detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

„Na tomto případu jsme od prvopočátku velmi úzce spolupracovali s řadou zahraničních útvarů. Tak, jak se případ začínal rozplétat, tak se zintenzivňovala spolupráce zejména s polskou stranou. Nám se díky velmi precizní a velmi mravenčí práci podařilo získat poměrně zásadní informaci, kterou jsme okamžitě předali polským kolegům. V současné době už můžeme říct, že se jednalo o jednu z těch klíčových informací, které přispěly k identifikaci a zadržení konkrétních podezřelých,“ řekl v sobotu Právu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Zároveň však odmítl prozradit, jakou že to informaci předali čeští detektivové do Polska, prý to přísluší komentovat jen polské policii, která celou kauzu převzala.

Hanták doplnil, že veškeré podklady k případu, který se týkal zářijového nálezu výbušniny před Ikeou na pražském Zličíně, s největší pravděpodobností poputují právě do Polska.

„Předáme celý spisový materiál polské straně, která bude mít celou věc plně v kompetenci,“ dodal mluvčí.

Policie podle ČTK dva muže z Gdyně ve věku 39 let zadržela v Kujavsko-Pomořanském vojvodství na severu země, když jeli autem. Byli prý naprosto překvapení. Jeden má za sebou kariéru manažera v několika velkých firmách a zná čtyři cizí jazyky. Zadržení se dobře vyznají v elektronickém bankovnictví. Zakládali konta a kontrolovali, zda výkupné už přišlo. Podle prokuratury měli finanční problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám