Hlavní obsah

Mladí vyděrači vypalovali seniorovi na těle cejch

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

S nezvyklou brutalitou se setkali brněnští kriminalisté, kteří od středy vyšetřují otřesný případ vydírání. Jeho obětí se stal 70letý muž, kterého si vybrala dvojice násilníků ve věku 18 a 22 let.

Článek

Osaměle žijícího penzistu přepadli na chatce v Kaštanové ulici, kde žije stranou od příbuzných a rodiny.

Muže nejprve brutálně bili po celém těle a poté jej nutili například k polykání pepře či pití oleje smíchaného s pepřem a solí. „Dokud nepoteče krev, nemá to žádnou cenu,“ zaznělo doslova v policejním protokolu po výslechu pachatelů. Oba svou brutalitu ještě vystupňovali, když nad svíčkou nažhavili příbory a vidličkou a nožem na těle muže vypalovali cejchy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jeden z obviněných mladíků přichází k výslechu

To se stalo již v pondělí s tím, že oba vyděrači muži nařídili, aby si ve středu došel vyzvednout dávky v sociální nouzi, které jim pak měl odevzdat. Že to myslí vážně, dosvědčuje i fakt, že oběti sebrali veškeré doklady, včetně rodného lisu, občanského průkazu, pasu i kartičky zdravotního pojištění. Ve středu pak skutečně na zbitého penzistu před pracovištěm Odboru sociálního péče v Brně čekali.

Úředníci přivolali policii

Zoufalého stavu svého klienta si však nemohli nepovšimnout kurátoři Magda Hežová a Ondřej Baláš. „Ten muž byl naprosto v zoufalém stavu, třásl se strachy a nakonec se i rozplakal,“ řekl Novinkám Baláš. „Oba mladíky, kteří na něj před budovou čekali, jsem pak zkontaktoval a podařilo se mi je zadržet pod smyšlenými záminkami do příjezdu policie, kterou zavolala kolegyně," uvedl.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Úředníci Magda Hežová a Ondřej Baláš, kteří za mladíky zavolali policii.

Mladíci, z nichž starší už byl za násilné jednání dříve trestán ještě jako mladistvý, jsou nyní v cele předběžného zadržení, čeká je pravděpodobně vazba a poté až osmiletý trest vězení za vydírání.

„I když s takovou brutalitou jsme se dosud nesetkali, případy, kdy sociálně slabí se stávají obětmi trestné činnosti, jsou bohužel stále častější,“ uvedla Magda Hežová. A jak dodal kriminalista Pavel Kříž, nešlo v tomto případě o žádného klasického bezdomovce, který by sociální dávky propil či prohrál. „Byl to normální slušný člověk, který měl prostě smůlu, nepil ani nekouřil,“ dodal Kříž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám