Hlavní obsah

Vandal poškodil dráhu před Velkou pardubickou, další útoky prý hrozí

Právo, ren, ner
Pardubice
Aktualizováno

Šokováni byli pracovníci Dostihového spolku Pardubice a představitelé města, kteří zjistili, jaké poškození způsobil vpád neznámého vandala na dostihovou dráhu. Ten neznámou látkou, zřejmě nějakým herbicidem poškodil několik míst dráhy včetně doskočiště Taxisova příkopu. Navíc existují náznaky o přípravě dalších útoků.

Článek

Případem už se už zabývá policie, provozovatel pardubického závodiště škodu předběžně odhadl na 100 tisíc korun. S daleko závažnější informací přišla ve čtvrtek primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková, když potvrdila, že se k nim dostaly indicie o dalších možných útocích.

„Skutečně se k nám dostaly indicie, že by mohl někdo v době závodu usilovat o narušení dodávky elektrické energie a přívodu vody. Celý případ vnímáme velice vážně. Šokuje mě nenávist a nevraživost, kterou někdo takto dotáhl až do konce,“ upřesnila Fraňková.

Případ už od středy šetří kriminalisté, kteří odebrali vzorky poškozených míst na odbornou expertizu. „Zvýšíme v okolí závodiště ostrahu. V celém případu už jsme zahájili úkony trestního řízení,“ uvedla policejní mluvčí Eva Maturová. Situací se zabývá i městská policie, která bude závodiště monitorovat, protože Dostihový spolek nemá na závodišti kamerový systém.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Poškozená dráha na závodišti v Pardubicích.

Podle ředitele Dostihové spolku Petra Buchala, musel neznámý vandal využít znalosti z pardubického závodiště a systém jeho ochrany. „Celý areál je totiž zabezpečen hlídací agenturou po čtyřiadvacet hodin, ale veliká rozloha areálu nejde monitorovat celoplošně,“ upřesnil Buchal.

Podezřelé žloutnutí trávy v některých místech dráhy zjistili zaměstnanci Dostihového spolku v pondělí. Navzdory zavlažování a intenzivní péči se stav dráhy rychle horšil. Ve středu už bylo jasné, že dráhu někdo poškodil úmyslně. „Odborníci se shodují na tom, že byla dráha poškozena nějakým herbicidem,“ doplnil ředitel Dostihového spolku.

Zcela spálená byla tráva na Irské lavici, značně poškozena byla cílová rovinka, doskoky Taxisova příkopu, Havlova skoku a Velkého vodního příkopu. „Není ovšem jisté, jestli je současný stav konečný, nebo jestli se postupně budou objevovat další poškozená místa. Děláme vše pro to, aby byla dráha připravena na víkendové dostihy,“ řekl provozní ředitel Dostihového spolku Michael Pejčoch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám