Hlavní obsah

Členové skupiny Ztohoven půjdou před soud

– Praha • Aktualizováno

Pražští policisté navrhli poslat před soud 12 členů výtvarné skupiny Ztohoven, kteří loni vystavili občanské průkazy s pozměněnými fotografiemi. Podali návrh na obžalobu pro přečin poškozování cizích práv, za což jim v případě odsouzení hrozí až dvouletý trest vězení nebo zákaz činnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Happening Ztohoven

Článek

"Spis jsme s návrhem na obžalobu odeslali na státní zastupitelství," řekla pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Již dříve uvedla, že podstata trestného činu, kterého se měli výtvarníci dopustit, tkví v tom, že při žádostech o vydání průkazů "uvedli úředníky v omyl".

Občanské průkazy se snímky pozměněnými takzvaným morphingem vystavila skupina v polovině loňského roku v galerijním prostoru v centru Prahy jako součást svého projektu Občan K., kterým prý chtěla upozornit na to, jak jednoduché je zneužít soukromé informace o každém člověku. Jeden z umělců Jan Tar již dříve řekl, že cílem skupiny rozhodně nebylo páchat kriminální činnost.

Policie pár hodin po zahájení výstavy průkazy členů Ztohoven zabavila a načas zadržela jednoho z umělců, který vystupuje pod jménem Roman Týc. V policejní evidenci již figuroval se změněným portrétem, na který použil kombinace podobenky své a svého kolegy. Skupina v projektu využila toho, že při pořízení občanského průkazu lze donést úředníkům již hotový portrét. Každý z umělců navíc zažádal o občanský průkaz na jméno svého kolegy. Po šest měsíců pak prý žili pod cizí identitou.

Skupina Ztohoven je svými intervencemi do veřejného prostoru proslulá. Nejznámější je akce Mediální realita, při které se napojili do televizního vysílání se simulovaným atomovým výbuchem. Za dílo získali cenu od Národní galerie v Praze, ale také se dostali do konfliktu se zákonem. Soud nakonec čin vyhodnotil jako přestupek, příslušný městský úřad ale zamítl i to a členové Ztohoven nedostali žádný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám