Hlavní obsah

Dívenka plakala před domem v Brně, kde ležela její mrtvá matka

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Plačící desetiletou dívku našel v úterý večer v Brně před jedním z domů strážník. Po jeho dotazu mu řekla, že mamince není dobře a že leží v domě. I když městský policista ihned začal s oživováním, zachránit matku se již nepodařilo ani přivolaným záchranářům.

Článek

Podle informací strážníků matku dítěte bodl hmyz a ona po alergickém šoku zemřela. Přivolaní záchranáři jí již nedokázali pomoci.

V úterý večer oslovil strážník během pochůzky v Hádecké ulici v Maloměřicích plačící dívenku, která stála u dveří domu. Zoufalé dítě strážníkovi řeklo, že mamince není dobře a že si neví rady.

"Strážník ihned vstoupil s nešťastnou dívkou do domu, kde našel bezvládně ležící mladou ženu. Zkusil pohmatem na krční tepně, zda se mu podaří nahmatat u devětatřicetileté ženy tep, což se nepovedlo," řekla mluvčí brněnské městské policie Denisa Kapitančíková.

Na místo okamžitě přivolal záchranáře a do doby jejich příjezdu neprodleně zahájil masáž srdce.

"Ač strážník prováděl resuscitaci opravdu dobře, bylo už pozdě, žena byla bohužel už mrtvá," řekla Novinkám mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová. Dítě lékařům řeklo, že maminku během odpoledne bodla vosa.

Podobné případy jsou vzácné

Podle mluvčí jihomoravské záchranky, lékařky Barbory Zuchové jsou podobné případy vzácné. Pokud člověk dostane po bodnutí alergickou reakci, většinou se ho podaří zachránit podáním léku přímo do žíly. "Lékař aplikuje léky přímo do žíly, to je jediná možnost, často pak není potřeba ani cesta do nemocnice, stav se rychle zlepší," popsala Zuchová.

Člověk podle ní často ani neví, že je alergický. "Hmyz ho poprvé bodne až v pozdějším věku, nebo ho bodne třeba třikrát, kdy se nic nestane, tělo ale reaguje stále hůře a po čtvrtém píchnutí přijde alergická reakce," vysvětlila Zuchová.

Jak se projevuje alergická reakce po bodnutí hmyzem
Zdravý organismus reaguje na bodnutí hmyzem většinou bolestivým otokem, který po několika dnech zmizí. V některých případech ale tělo zareaguje přehnaně a je potřeba zásah lékaře.
Drobné otoky a bolest v místě vpichu jsou podle lékařů normální, ale při jakémkoliv náhlém zhoršení zdravotního stavu je třeba ihned zavolat lékaře. Anafylaktický šok se projevuje tím, že otok se šíří i do jiných části těla, člověku se udělá nevolno, selže mu krevní oběh a může dojít k zástavě srdce.
Záleží i na tom, kam včela nebo vosa bodne. Nebezpečnější jsou bodnutí v oblasti obličeje. Otok může zhoršit průchodnost dýchacích cest. "Tkáně v obličeji jsou k otoku náchylné, jsou volné, bodnutí může být nebezpečné i u člověka bez alergické reakce," doplnila Zuchová.

Anketa

Měli jste někdy po bodnutí včelou nebo vosou zdravotní problémy?
ano, dokonce jsem potřeboval/a pomoc lékaře
12,5 %
ano, ale nebylo to vážné
14,5 %
ne, mé tělo vždy reaguje jen malým otokem
73 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7884 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám