Hlavní obsah

Na dně propasti Macocha našli tělo muže, zřejmě sebevraha

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko
Aktualizováno

Do výčtu nešťastníků, kteří se vrhli do více než 138 metrů hluboké propasti Macocha patří od úterního rána další člověk. Tělo zhruba čtyřicetiletého muže, který pravděpodobně skočil z Horního můstku, našli průvodci Punkevními jeskyněmi ráno, před zahájením turistického dne.

Foto: Novinky

Bezpečnostní síť nezachytí vždy tělo sebevraha na dně Macochy. Například loni v létě oběť hledali a poté vyzvedli z vody jezírka potápěči.

Článek

Mrtvola byla zachycena těsně vedle „kamene sebevrahů“ v síti, která byla z tohoto smutného důvodu nad Horním jezírkem v propasti instalována. Před tím se totiž stávalo, že těla končila ve vodě jezírka, které je 13 metrů hluboké, a občas vznikaly problémy s vyprošťováním těla oběti.

„Zatím nelze uvést mimo pohlaví a přibližného věku vůbec žádné podrobnosti. Vyšetřovatelé jsou stále ještě na místě,“ uvedla odpoledne mluvčí blanenské policie Iva Šebková.

I když je to velmi málo pravděpodobné, bude soudní patolog zkoumat i možnost, že bylo tělo do krasové propasti svrženo již bez známek života, a kriminalisté zkoumají vždy i možnost, že mohlo jít i o trestný čin.

Od třicátých let, kdy se začala vést evidence sebevrahů v Macoše, jde již o asi 75. oběť. Sebevrazi skáčou nejčastěji z Horního můstku a trasa smrtelného letu pak končí obvykle na „kameni sebevrahů“ tedy balvanu, který je téměř u protilehlé stěny od Horního můstku.

Policie žádá svědky o pomoc při identifikaci

Policie žádá případné svědky pro zjištění totožnosti mrtvého muže. Oblečený byl do bílé bundy, světlých kalhot, modré kostkované košile s krátkým rukávem. Muž měl kulatý obličej a velmi krátce střižené vlasy. Na Horní můstek přišel podle informací policie v pondělí 3. října kolem půl třetí hodiny odpoledne a pohyboval se tam asi do půl sedmé v podvečer. Provedeným šetřením se cizí zavinění zatím neprokázalo.

Svědci mohou volat  policejnímu komisaři na telefon 974 631 331

Průvodci kontrolují propast před příchodem návštěvníků

„Patří k povinnostem průvodce před zahájením prohlídek trasu projít a důkladně prohlédnout. Důraz se klade právě na dno Macochy. Bohužel takový nález vždy návštěvnický den velmi zkomplikuje. Prohlídková trasa musí být uzavřena do doby, než svoji práci skončí hasiči i policisté, někdy i potápěči,“ řekl Právu jeden z průvodců.

Pracovníci v jeskyních o sebevrazích  mluví velmi neradi. „Je to smutný fakt, který k Macoše bohužel už léta patří, ovšem ukazovat  propast jako hlubinu sebevrahů si prostě tento přírodní útvar nezaslouží,“ uzavřel průvodce, který nechce být jmenován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám