Hlavní obsah

Za pobodání tří dětí potvrdil soud mladíkovi uvěznění na devět let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na devět let do věznice pro mladistvé poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci šestnáctiletého mladíka za napadení a pobodání tří dětí na sídlišti v Ostravě – Zábřehu a za vydírání dalšího nezletilého chlapce. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 1. července, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Pacel Karban, Právo

Útočník dostal u ostravského soudu za pobodání dětí devět let.

Článek

Mladík loni 27. listopadu po rozchodu se svou dívkou v blízkosti svého bydliště pod vlivem alkoholu nožem s čepelí dlouhou šestnáct centimetrů postupně napadl na dětských hřištích a dvorní části domu tři nezletilé chlapce ve věku od devíti do patnácti let, přičemž všichni tři útok přežili pouze šťastnou náhodou a v důsledku velmi rychlé odborné lékařské pomoci.

Útočník ve všech případech z místa činu utekl. Nejhůře z napadených dopadl třetí, třináctiletý hoch. Toho obžalovaný bodl celkem dvanáctkrát, a to do krku, hrudníku, břicha, nohy a ruky a zranil mu tak mj. ledvinu, plíci a žaludek.

Vraždit prý nechtěl

Ještě předtím, v době od 12. do 20. listopadu 2010, napadl u dětského hřiště rovněž v Ostravě jiného chlapce. Prý proto, že zaregistroval jeho důvěrné chování vůči dívce, se kterou v té době udržoval vztah. Nešťastníka chytil za oděv, stejný nůž mu přiložil ke krku a vyhrožoval mu, že jej podřeže, pokud si dál bude dívky „všímat“. Poté, to již napadený plakal, ho dvakrát kolenem udeřil do břicha, a když hoch upadl na zem, tak jej ještě kopl do hrudníku.

KS obžalovaného počínání v případě pobodaných dětí vyhodnotil jako pokus vraždy a především právě to mladíka vedlo k tomu, aby se odvolal. Tvrdil, že vraždit v úmyslu neměl. U VS se proto domáhal jiné právní kvalifikace a to v jednom případě ublížení na zdraví a ve dvou zbývajících těžkého ublížení na zdraví. Překvalifikovat chtěl i vydírání a to na výtržnictví. Zároveň požadoval mírnější trest.

VS to ale neakceptoval. „Důkazy jsou jednoznačné. Překvalifikace nepřichází v úvahu. Trest, je zcela přiměřený. Je totiž souhrnný. Obžalovaný již byl v jiném případě pravomocně odsouzen za ublížení na zdraví a výtržnictví,“ vysvětlil předseda senátu VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám