Hlavní obsah

Nezletilí synové žádají po nemocnici dva milióny za úmrtí své matky

Právo, Jiří Bednář

Celkem dva milióny korun požadují po Fakultní nemocnici v Hradci Králové dva nezletilí synové ženy, která zemřela v listopadu 2008. Jejich občanskoprávní žalobou se v pátek začal zabývat Krajský soud v Hradci Králové.

Článek

Žalobci ve věku 4 a 13 let, zastoupení advokátem Mariem Švehelkou, v návrhu uvádějí, že jejich matka zemřela vinou lékařů nemocnice, kteří včas neodhalili příčiny jejích potíží.

„Od dubna 2006 do listopadu 2007 byla v nemocnici vyšetřena celkem třiatřicetkrát. Prakticky neustále si stěžovala na kruté bolesti hrudní páteře, vystřelující do pravé strany hrudníku, aniž by jí bylo byť jen jedenkrát provedeno vyšetření pomocí nukleární magnetické rezonance nebo CT vyšetření hrudní páteře," napsal Švehelka v žalobním návrhu.

"NMR vyšetření provedla nemocnice teprve po více než devatenácti měsících a ukázalo se, že příčinou bolestí je pokročilý nádor, který byl následně určen jako Ewingův sarkom,“ stojí dále v návrhu. Zhruba po jednom roce žena své nemoci podlehla.

Synové přišli o šťastné dětství, argumentuje advokát

„Zásadním argumentem je, že nemocnice včas nepoužila radiologické metody vyšetření, ačkoliv je měla k dispozici,“ zdůraznil Švehelka. Podle jeho slov lékaři svým přístupem snížili pacientce šanci na včasné zahájení účinné léčby, a tím i možné uzdravení, jejím synům pak znemožnili prožití šťastného dětství s matkou. Navrhuje, aby jako náhradu nemajetkové újmy nemocnice zaplatila každému chlapci po jednom miliónu korun.

Právník nemocnice u soudu uvedl, že nemocnice odpovědnost za smrt ženy odmítá. „U pacientky nebyly zjištěny příslušné symptomy, navíc byla v jiném stavu a v takovém případě se radiologická vyšetření nepoužívají. Svou roli jistě sehrály i čekací doby, které jsou u těchto vyšetření obvyklé,“ argumentoval.

Švehelka ale namítl, že žena byla těhotná od ledna roku 2007 a se svými potížemi chodila do nemocnice už od dubna 2006. „Její situace se stále zhoršovala. Není možné přijmout argument, že lékaři čekali, až se u ní objeví nějaké neurologické potíže. Máme za to, že měli zjišťovat, zda se nejedná o nádor,“ uvedl právník.

Samosoudkyně Věra Adámková projednávání věci odročila na konec listopadu s tím, že jako svědka hodlá předvolat šéfa neurologické kliniky hradecké fakultní nemocnice Radomíra Talába.

Reklama

Výběr článků

Načítám