Hlavní obsah

Miliónový úplatek měl ekology odradit od protestů proti těžbě čediče

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie obvinila muže, který chtěl údajně ovlivnit stanovisko ministerstva životního prostředí k těžbě čediče na kopci Tlustec na Českolipsku. Obviněný měl zástupcům občanských sdružení nabízet úplatky v miliónech korun za to, že odstoupí od nesouhlasných stanovisek k záměru znovuzahájení dobývání kamene, které bylo pozastaveno v roce 2005.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obnovení těžby na Tlustci se na Českolipsku řeší již řadu let.

Článek

Obnovení těžby na již značně „nakousnutém“ kopci Tlustec u obce Brniště na Českolipsku totiž ekologové již několik let blokují. „Muž měl od června do srpna letošního roku nabízet zástupcům dvou občanských sdružení úplatek ve výši 1,3 miliónu korun,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej s tím, že v případě pravomocného odsouzení hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody od tří do šesti let.

Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Pokud by oba zástupci občanských sdružení změnili negativní stanoviska, usnadnilo by to vydání souhlasu ministerstva životního prostředí a libereckého báňského úřadu k zahájení těžby.

„Obviněný úplatky nabízel v úmyslu opatřit neoprávněně čistý prospěch těžařské společnosti v souvislosti s povolením těžby čediče v uvedeném dobývacím prostoru, a to nejméně ve výši cca 26 miliónů korun ročně, za celou dobu těžby pak nejméně ve výši cca 516 miliónů korun,“ dodal mluvčí prezidia.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obnovení těžby na Tlustci se na Českolipsku řeší již řadu let.

K nabídce úplatku mělo dojít na schůzce, na kterou přizval obviněný muž zástupce místní ekologické iniciativy a českolipské pobočky Hnutí Duha. „Setkání dotyčný svolal s tím, že nám chce pomoct. Schůzka mezi šesti očima netrvala ani hodinu. Když nám nabídl úplatek, já i zástupce Hnutí Duha jsme to striktně odmítli a následně oznámili na policii,“ uvedl předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec Miroslav Šimonek.

Těžaři se od muže distancují

Těžařská firma, v jejíž prospěch měl obviněný podnikatel vystupovat, se od něj distancuje. „Je to provokace a cílený útok, jak zdiskreditovat naši firmu. Různé tlaky pociťuji už delší dobu,“ nepřímo ukázal do řad ekologických aktivistů Jiří Čech, jednatel těžařské firmy Chlup.

„Toho člověka, který byl obviněn, znám. Je směšné, že vystupoval za naši firmu. Chtěl poškodit naše jméno,“ tvrdí těžař.

Tlaky na rozhodování podle TV Nova zaznamenalo i samo ministerstvo životního prostředí. „V průběhu procesu toho posuzování byly zaslány nějaké anonymní výhrůžné e-maily na řadu adres,“ uvedla pro televizi mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Bez ohledu na ovlivňování ekologů se otázka samotného zahájení těžby přiblížila. Ministerstvo před několika dny vydalo těžařům souhlasné stanovisko k dokumentaci o vlivu stavby na životní prostředí EIA. Podle Čecha by těžba na Tlustci mohla začít už v létě 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám